pixel

Вантова конструкция за кръговото на „Гешов“ и „България

Кръстовище

Източник: capital.bg

Кръстовището на две нива при бул. „Акад. Иван Гешов“ и бул. „България“, което се очаква да бъде едно от решенията за отпушване на трафика в София, вече е на крачка от изпълнението си. Транспортният възел е част от проект, който стартира още през 2009 г. за пет такива обекта и получи одобрение за заем от Европейската инвестиционна банка в размер на 44.6 млн. евро. Още през 2008 г. бяха проведени търгове и избрани изпълнители, като три от кръстовищата – в „Младост“, при телевизионната кула и при пресичането на бул. „Акад. Иван Гешов“ и ул. „Георги Софийски“, вече са готови. За тази година е предвидено строителството на останалите два – на бул. Акад. Иван Гешов“ и бул. „България“ и при Семинарията.

Изграждането на транспортния възел на бул. „Акад. Иван Гешов“ и бул. „България“ е планирано да започне през втората половина на тази година, а стойността на обекта е 22.4 млн. лв. без ДДС. Изпълнител на поръчката е „Балканстрой“, като срокът, в който трябва да бъде завършено кръстовището, е 230 дни.

Проектът е разработен на две нива, като горната му част ще бъде във вид на кръгово движение, което е нововъведение за България. „Това решение бе наложено, след като използвахме данните от трафика и установихме, че всички зони за движение на кръстовището са еднакво натоварени“, каза Сергей Стойков, директор на фирмата изпълнител. По негови думи така преминаването през кръстовището в пиков час ще става най-много за 2 минути.

Идейното решение за транспортния възел предвижда вантова конструкция за второто ниво на съоръжението. Кръговата конструкция ще бъде заключена между дванайсет стоманени въжета от вътрешната страна на кръга и още четири от външната. Те ще бъдат закачени върху масивна средна колона, които ще държат конструкцията на кръговото движение. При изграждането на това кръстовище ще бъде завършен целият цикъл за връзка между западната и източната част на града. Една от целите на проекта е движението в зоната от бул. „Възкресение“ до Южния парк да бъде изцяло без светофари.

Движението по горното главно ниво на кръстовището ще е кръгово и в две ленти. На долното ниво ще бъдат забранени левите завои и именно така преминаването по него ще е възможно в рамките на две минути. Движението на входовете и изходите към кръга също ще е двулентово.

В процеса на изграждане на кръстовището ще бъде построена и пешеходна пасарелка с два асансьора, за да бъдат премахнати и светофарите на ул. „Урвич“.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: