pixel

Руините на църква от 1898 г. са паметник на културата, за която някой трябва да се погрижи

Уникалният 120 годишен храм „Свети Великомъченик Георги“ е построен през 1898 година върху руините на по-стара църква. Преди повече от 30 години църквата е обявен за паметник на културата от национално значение. Интересното за тази църква са интериорът и иконостаса. Празничното църковно служение на Великден през 2003-та година е било последната църковна служба в този храм. От тогава, църквата е занемарена и прогресивно рушаща се.

Църковното настоятелство се е обърнало за помощ към всички държавни институции – Министерския съвет, Народно събрание, Министерството на културата и др., с молба да се спаси и реставрира църквата. Единствено от Министерството на културата е получен отговор с обяснението, че храмът е общинска собственост и грижата за него е на общината.

Църковното настоятелство в Гърмен отправят молба за съдействие към всички родолюбиви българи и неправителствени организации да съдействат за спасяването на един български храм и паметник на културата.

Фотограф: Божидар Чоторов

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: