pixel

Въглеродно неутрален бетон печели наградата Obel за 2022 г.

Seratech

Изследователите в областта на материалите и докторанти в Имперския колеж в Лондон Сам Дрейпър и Барни Шанкс спечелиха наградата Obel за 2022 г. за Seratech – решение за въглеродно неутрален бетон. Със специален акцент тази година върху „въплътените емисии“, журито на наградата Obel избра учените да получат наградата за архитектура, за да „насърчи иновативните интердисциплинарни решения, свързани с изменението на климата“.

Seratech

Seratech е технология, разработена от Сам Дрейпър и Барни Шанкс, която може да елиминира въглеродния отпечатък на бетона. Той „улавя промишлени CO2 емисии директно от димоотводите и произвежда въглеродно отрицателен циментов заместител – силициев диоксид. Когато този силициев диоксид се използва в комбинация с портландцимент, улавянето на въглерод, свързано с производството на силициев диоксид, означава, че бетонните продукти могат да бъдат с нулеви въглеродни емисии.“ Все още на лабораторно ниво, но лесен за изпълнение, този продукт използва като суровина отпадъчен CO2 и минерала оливин, който е наличен в изобилие в световен мащаб. Освен това процесът и оборудването, необходими за тази технология, са същите, които се използват в производството на бетон, което не изисква значителни промени в индустрията.

Снимки: Helena Sandberg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: