pixel

В японски парк се появи тоалетна от трамбована пръст

Tono Mirai

Японското студио Tono Mirai Architects използва почва и дърво, за да създаде Toiletowa – извита структура в префектура Сайтама, с обществена тоалетна, която използва повторно отпадните води.

Разположена в парк в град Мийоши, сградата има дървена рамка, покрита с трамбована пръст, направена с почва, добита от строителни площадки и смесена с хидратна вар.

Архитектите от Tono Mirai Architects се стремят да създадат сграда, която да е пример за строителство без отпадъци, като за стените от трамбована пръст работят с инженерната фирма IS Engineering и компанията за преработка на промишлени отпадъци Ishizaka Corp.

Материалът покрива дървените рамки на двете извити стени, които ограждат обществената тоалетна, която е увенчана с леко извиващ се дървен покрив с капандури.

Tono Mirai

Мирай обяснява, че за Toiletowa е използвана дървена рамка, тъй като самата трамбована пръст не е имала необходимата якост на натиск.

В съседство с тоалетната се намира полукръгла дървена конструкция, съдържаща резервоари за отпадни води, предназначена да покаже как водата циркулира и се използва повторно за поливане на културите в околните градини.

Повечето дървени елементи в двете конструкции са изработени от регенерирана дървесина, а основите са направени от трошен камък вместо от бетон.

Умивалниците и тоалетните чинии също са изработени от рециклирани дървени стърготини. В озеленяването плочките от натрошен камък са съчетани с дървени стърготини и камъни от лава, положени, за да направят пътеки, които позволяват на дъждовната вода да се оттича в земята.

Снимки: Takeshi Noguchi

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: