pixel

В Пловдив се строят най-много жилища

novo stroitelstvo

През третото тримесечие в Пловдивска област е започнало строителството на 84 жилищни сгради, 7 административни и 43 други сгради, показват данните на Националния статистически институт.

Това прави областта е новият лидер по започнало ново строителство, измествайки Бургаска област, която оглави класацията през второто тримесечие.

Като цяло данните на НСИ за третото тримесечие показват, че новите жилищни сгради, чието строителство е започнало в летните месеци, са общо 600 с 1 715 жилища в тях и обща застроена площ от почти 220 хил. кв. м.

Според статистиката броят на започналото строителство на жилищни сгради у нас в периода юли – септември намалява с 26,1% спрямо второто тримесечие на 2014 година и с 12,7% спрямо третото тримесечие на 2013 година.

Освен в Пловдивска област голям брой нови жилищни сгради започват да се строят в областите Варна (64 жилищни сгради), Стара Загора (54 жилищни сгради) и София област (51 сгради).

През летните месеци властите са издали и общо 1 039 разрешителни за строителство на нови жилищни сгради с 3,4 хил. жилища в тях. Общата разгърната застроена площ е 443,6 хил. кв. метра. Спрямо предходното тримесечие броят на издадените разрешителни намалява със 7,3 на сто, а на годишна база – с 11,4 на сто.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: