pixel

Откриха два и закриха два мола

мол

Източник: fakti.bg

Докато през 2011 г. не беше открит нито един търговски център, то през изминалата 2012-а бяха пуснати в експлоатация два мола – „Галерия Бургас” и „България мол”. За съжаление, станахме свидетели и на фалита на два търговски центъра – „Варна Тауърс”, който беше обявен в несъстоятелност две години след откриването си и „Екселсиор” в Пловдив, който просъществува шест години. Въпреки това се наблюдава увеличение с 12,27% на търговските площи в молове през изминалата година, като достигнаха 640 560 кв.м.

Какво ни очаква през 2013-а? Независимо от трудната икономическа обстановка, строителството на молове ще продължи. Плановете са през идните 12 месеца да бъдат пуснати в експлоатация близо 220 000 кв.м. От тях 80 000 кв.м ще са разположени в най-големия търговски център строен до този момент у нас – „Парадайс Център”. Той ще е с 20% по-голям от досега действащия – The Mall. Още два центъра се очаква да бъдат завършени в столицата – „Мега Мол Люлин” и South Ring Mall и The Strand в Бургас, който ще е първият от своя клас открит мол в България.

Много на брой молове във Варна поставят морската столица начело на класацията на „Търговски площи на 1000 души население”. Там се падат по 356.54 кв.м на 1000 души. На второ място е Русе с 356.18 кв.м. На трета и четвърта позиция са съответно Бургас и Стара Загора, съответно с 334.55 кв.м и 329.06 кв.м. на 1000 души население. Най-малко търговски площи се падат на столичани – 165.17 кв.м, като не се наблюдава промяна спрямо 2011 г. Очакванията за тази година се средната площ на 1000 души население да е 124.59 кв.м.

„Не се очаква появяването на нови проекти и рестартирането на замразени такива. Може да станем свидетели на допълнително стабилизиране на пазара на търговски площи в София. След дългоочакваното откриване на „България Мол” може да станем свидетели на частично преразпределение на пазара. Много търговци изчакваха развитието на отделните проекти, за да се ориентират към настаняване в тези, които успеят да завоюват най-добрите позиции”, прогнозират от компанията GVA Sollers Solutions.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: