pixel

Бетонът на ”Корал” е излят върху сиви дюни

duni

Установено е наличие на дюни на къмпинг „Юг“ край Царево. Те са от вида сиви дюни, съобщи в Бургас министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Това сочи докладът на специализираната комисия на две министерства и БАН, който вече е готов.

„Както знаете, строежът е спрян, така че ще бъде изпратена препоръка към кмета на общината да издаде заповед за премахването на бетона“, каза екоминистърът.

Нужна е обаче спешна актуализация на кадастралните карти на къмпинг „Юг“ край Царево“. Последните специализирани карти са от 2012 година и те не посочват наличие на дюни, допълни министърът на околната среда и водите.

Василева се надява, че на 29 април в Министерски съвет ще има дебат относно изискванията на Закона и прецизиране на текстовете, както и въпросa със собствеността.

Миналата седмица правителството гласува плажовете “Делфин“ и “Корал“ да бъдат обявени за екоплажове и дадени на специална концесия, която не допуска застрояването им.

Сивите дюни са неподвижни крайбрежни дюни, стабилизирани и колонизирани от много разнообразни тревни съобщества с преобладаване на многогодишни треви и често с участието на лишеи и мъхове. Такива дюни има по цялото Черноморие, но те са най-разпространени на юг от устието на река Камчия.

Проверката на къмпинг „Юг“ започна след като еколози информираха, че върху дюни е излят бетон за строителството на бунгала.  От фирмата-инвеститор пък заявиха, че са спазили закона и върху терена няма отбелязани дюни.

Строителните дейности бяха спрени на 16 април. Още тогава от екоминистерството заявиха, че там има дюни. Специализирана комисия пристигна на място и започна проверка. В работната група бяха включени експерти от БАН, Министерството на околната средата и водите, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, ДНСК и Агенцията по кадастър.

Къмпинг „Юг“ е непосредствено до плажа „Корал“ и е един от малкото останали незастроени.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: