В Норвегия завършват най-екологичната мебелна фабрика в света

Архитектурната фирма BIG е построила фабрика в норвежката гора за производителя на мебели за открито Vestre.

Вместо да бъде скрита в индустриална зона, фабриката е разположена сред 300 акра гора близо до село Магнор, на границата с Швеция.

Сградата с кръстовидна форма се състои от четири крила с двойна височина, всяко от които помещава различен етап от производствения процес на Vestre и се излъчва от централна офис зона с вътрешен двор.

Построена само за 18 месеца, фабриката с площ от 7000 квадратни метра е направена предимно от дърво и съхранява 1400 тона въглероден диоксид в структурата си, изработена от PEFC-сертифициран кръстосано ламиниран дървен материал (CLT) и лепен ламиниран дървен материал.

big

Сградата съчетава енергийно ефективни стратегии на Passivhaus с рационализирана производствена линия, подпомагана от роботи, която според Vestre намалява потреблението на енергия с 90% в сравнение с конвенционална фабрика. Нуждите от енергия и отопление ще бъдат частично задоволени с помощта на 900 слънчеви панела на покрива, 17 геотермални кладенеца и термопомпи, скрити зад стените, които улавят излишната топлина от производствения процес.

Според Vestre това прави The Plus най-екологичната мебелна фабрика в света, която генерира 55% по-малко емисии от енергия и материали в сравнение с друга подобна сграда.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: