pixel

Училище в Heudebouville: съвременен архетип с дърво и шисти

HEMAA Architectes

Архитектурата на училището в Одебувил, проектирано от HEMAA Architectes, използва материалите и морфологията на мястото.

На забележително място, оградено от склоновете на долината на река Сена, в нормандското градче Одебувил (Франция) е построено новото училище Les Coteaux Fleuris.

В Архитектурата на училището в Одебувил са интегрирани материалите и морфологията на мястото: дървото от полу дървените къщи в центъра на градчето за остъклените рамки и скелето; шистите от камбанарията и кметството за облицовката и защитата на фасадите и покрива. Морфологията на къщите и селскостопанските сгради на мястото получава нова интерпретация. Така се създават големи, съвременни лонгери. Това са дълги и тесни къщи, които се развиват по протежение на оста, често обитавани от фермери и занаятчии и типични за регионите Бретан и Нормандия в Северозападна Франция.

HEMAA Architectes

Теренът определя посоката на работа. Къщите се приспособяват към контурите на терена и се съобразяват с естествения релеф. Тези насоки заобикалят детските площадки, водят до овощни градини или маркират долини, които събират дъждовната вода от целия обект.

С мисъл за бъдещето на Одебувил

Многопластовото строителство предвижда планираното разрастване на селището и бъдещото разширяване на училището. Могат да се добавят класни стаи, като се запазва оригиналният план на етажа. Освен това може да се разширят столовата, дворовете и да се проектират съоръжения за повече ученици и потребители. В това отношение електрическите мрежи и системите за противопожарна защита вече отчитат този възможен ръст.

HEMAA Architectes

Структурата позволява това бъдещо развитие. Фасадите и покривът се състоят от модули, които са предварително сглобени извън обекта, като съчетават въздухо- и водонепропускливост, изолация и структура. Частите с размери 5×2 м, разработени в 3D в сътрудничество с дърводелеца, позволяват да се намали времето за строителство.

Снимки: HEMAA Architectes

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: