pixel

Учени създадоха изкуствено огнеупорно и водоустойчиво „дърво“

Материалът е създаден от черупките на раци и скариди

Екип от китайски учени са разработили лек синтетичен материал, който има свойствата на дървото, но за разлика от него е огнеупорен и водоустойчив.

Синтетичното дърво е създадено от смес между полимерна смола и хитозан – захарен полимер, получен получен от хитиновите обвивки на ракообразните животни, като раци и скариди.

Разтворът се изсушава чрез сухо замразяване при ниски температури, което прави материалът порест, но хитозана запазва здравината му. След това изкуственото дърво се загрява до 200 градуса по Целзий, което допълнително укрепва химичните връзки.

„Към материалът могат да се добавят и синтетични или естествени влакна, които могат да модифицират свойствата му спрямо целта“, заявява водещият разработката учен Шу Хонг Ю от Университета за наука и технологии в Хефей, Китай.

За разлика от естественото дърво, новият материал не изисква години на растеж. Синтетичният аналог на дървото не се напоява с вода, не може да изгние, издържа на киселини по-добре от дървото и най-вече – не е запалим материал.

Според експертите в областта, новият материал би се превърнал в чудесна изолация, частично може да замени дървесината при строителство и да допринесе за спасяването на горите.

Изследванията на учените са публикувани в Science Advances.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: