pixel

Турция не се отказва от строеж на ТЕЦ край българската граница

ТЕЦ

 

  

Източник: btvnews.bg

 Турция планира изграждането на ТЕЦ край границата с България. Това стана ясно след първия ден от официалното посещение на президента Росен Плевнелиев в Анкара.

Само преди няколко дни турското министерство на околната среда и градоустройството съобщи, че е отхвърлило проектите за строителство на топлоелектрическа централа и на АЕЦ в град Инеада, който се намира близо до границата с България и село Резово.

Президентът Росен Плевнелиев изрази притеснението си от въздействието на проекта върху природата в района на южното ни Черноморие.

Въпреки че енергийните проекти в региона бяха основна тема на разговорите днес, по време на срещата в двореца „Чанкая” в Анкара, турският президент така и не даде категоричен отговор дали и при какви условия южната ни съседка планира изграждането на електроцентрала край Резово.

„Турция е енергийно зависима страна, затова работим по всички проекти, които биха ни помогнали да доставяме енергия от различни източници. Всички те обаче, трябва да бъдат съобразени с екологичните и технически изисквания” – каза Гюл. 

По-късно през деня Росен Плевнелиев се срещна с министър-председателя на Турция Реджеп Ероган. Разговорът остана закрит за медиите. По време на срещата премиерът Ердоган потвърди това, което президентът Гюл се опита да спести на журналистите по-рано през деня.

Стана ясно, че в турското министерство на икономиката вече има частен проект, според който в граничния район с България, край Резово, трябва да бъде построена топлоелектрическа централа с пристанище за въглища, които да бъдат доставяни от Украйна.

„Поставихме проблема с цялата му тежест и с цялото безпокойство и притеснение,” каза Плевнелиев. „Притеснение сме, искаме тази тема да се следи внимателно и се надяваме на пълно разбиране от турска страна. България има сериозен проблем с този проект. Ние го сигнализираме навреме, очакваме да бъдем информирани и очакваме сериозно отношение.”

Според информацията, дадена от турския премиер, тепърва трябва да бъде правена оценка на въздействието върху околната среда. Президентът Росен Плевнелиев призна, че страната ни не разполага с механизми, с които да спре изпълнението на проекта.

„Трудно България може да спре един частен проект, ако той отговаря на всички изисквания. Аз съм много притеснен от факта, че точно това място е избрано за ТЕЦ на въглища, където ние имаме една изключителна природа и най-чистите плажове на Черноморието” – коментира държавният глава. „Затова сигнализираме този проблем на ранна фаза и ще следим следвашите стъпки” – допълни той.

По време на вчерашните си срещи българският президент заяви желанието на страната ни да се включи в мащабния проект за доставка на природен газ от Азербайджан за Западна Европа. „Когато преди няколко години българите бяха оставени на студено, заради това, че доставяме газ от една тръба, ние научихме урока си” – коментира Плевнелиев.

 

 

 

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: