pixel

Тухлена мантия и дървена сърцевина – жилищна сграда в Лондон

Amin Taha

Тухлените сгради са характерни за много улици в британските градове. Къщите често се различават само по детайли като арки, колони и корнизи. С тази тясна нова сграда в лондонския квартал Стоук Нюингтън архитектите от Amin Taha Architects успяват да интегрират пететажната жилищна сграда в околното застрояване, но същевременно я отличават с прости средства.

Докато от едната страна на улицата преобладават двуетажните редови къщи с двускатни покриви, от другата страна има и по-големи индивидуални сгради. Новата сграда е разположена между начално училище и викторианска градска вила – и двете с фасади от открита тухлена зидария. Постройката възприема идейно както етажите на вилата, така и двускатната форма на училището. В сградата се помещават два петстайни мезонета, три четиристайни апартамента и един апартамент.

Тухли до покрива

С тухли са облицовани както фасадата, така и двускатният покрив. Подреждането на две клинкерни тухли в отворена връзка създава равномерен модел. Това придава на къщата индивидуален характер, като показва, че тухлите нямат носеща функция. На фасадата откъм улицата, обърната на юг, на всеки етаж са разположени по два големи отвора за прозорци и врати в равномерна мрежа, оградени с тъмни стоманени рамки. Пред тях се редуват балкони, облицовани с плетеница от върбови пръчки.

Изграждане на зидария и кръстосано ламиниран дървен материал

Докато зиданите стени на приземния етаж предават натоварванията към бетонния сутерен, етажите над него са изградени изцяло от носещ кръстосано ламиниран дървен материал. Размахът на тази конструкция е до шест метра. Покривната конструкция също се състои от панели от кръстосано ламиниран дървен материал. Всички инсталации, като подово отопление, електричество, комуникации и водоснабдяване, са разположени в конструкцията на пода.

Amin Taha

Прозрачност на дървесината

Прозрачното, огнеупорно покритие на боята позволява да се оставят видими всички дървени повърхности по стените, подовете и таваните. Отворите в стените и подовете остават нерамкирани. Конструктивните фуги и ръбовете на панелите също са открити. Единственият допълнителен вътрешен слой е гумената повърхност в баните.

Интериорният дизайн включва също така вградени седалки и вътрешни шкафове, изработени от кръстосано ламиниран дървен материал, както и множество детайли, като например облечени в кожа брави за отваряне на бронзово-патинирани ключалки във вратите от масивна дървесина.

Идеята на дизайна е, че един-единствен елемент може да бъде едновременно структура, обвивка и интериор. Стените от гипсокартон, окачените тавани, первазите и специалните обработки на повърхностите стават излишни. Това спестява материали, време и труд, като същевременно намалява консумацията на CO2 в сградата. Предпоставка за това е цялостното познаване на различните материали и техните свойства, както и внимателното разработване на детайлите.

Снимки: Amin Taha Architects

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: