Централната жп гара със спортна зала и площадка за скейт

sportna zala

Помещението е 1500 квадрата, има фитнес, съблекални и треньорски кабинети. След ремонта на Централната жп гара там ще отвори врати нова спортна зала. Помещението е почти готово. То е с отделен вход и е само на метри от този на жп гарата Залата е 1500 квадратни метра.

Според специалисти там могат да се поставят преместваеми трибуни за 800-1000 седящи места, за да могат да се правят състезания и турнири.

Залата е многофункционална. Размерите ѝ – 48 на 30 м, позволяват в нея да се тренират няколко вида спорт като баскетбол и волейбол.

Има възможност и за три тепиха. Таванът е на височина 12,50 м, което пък позволява тя да се ползва и за художествена гимнастика.

Решен е и транспортният достъп, тъй като до Централна гара има метро, трамваи и автобуси.

Ремонтът ѝ, който струва 73,8 млн. лв., трябва да приключи в началото на ноември.

Трибуните, табла̀та и другото задължително за всяка зала оборудване ще трябва да се осигурят от бъдещия наемател.

В момента залата е собственост на НКЖИ, тъй като е част от гарата. Имало обаче идея държавата чрез транспортното министерство да я предостави на спортното ведомство, което да реши как и кой да я експлоатира, съобщава 24chasa.bg.

От министерството на младежта и спорта обявиха, че обмислят вариант залата да бъде предоставена на Българската федерация по художествена гимнастика.

Площадът пред Централна гара ще се превърне в площадка за скейт и екстремни спортове, а изоставените помещения отдолу – в пазар. Целта е с обновяването на гарата да се преобрази и пространството, което от години събира клошари и се ползва за тоалетна.

От Столичната община вече водят разговори със сдружението “София скейт сити”, което обединява спортни клубове, състезатели и бизнес.

“Имахме срещи с председателя на СОС Елен Герджиков и главния архитект Петър Диков. Набелязахме 3 места, които да се превърнат в зони за алтернативни спортове. Освен площада пред гарата такива площадки ще се направят в Южен парк, 2-а част, и в бъдещия парк “Възраждане”, обясни Кирил Велков от “София скейт сити”.

Площадът пред гарата се нуждаел само от подмяна на настилките. Бил подходящ за каране на скейт, BMХ, лонгборд, паркур заради ръбовете, стълбите и цветарниците. Там могат да се събират и брейкъри. Новата скейт площадка трябва да е готова на есен. “Мястото ще се промени заради синергията, която се получава, когато се съберат хора с еднакви интереси, които се забавляват, спортувайки и танцувайки”, смята Делян Стефанов.

С решение на СОС помещенията под площада бяха предоставени на “Пазари – Възраждане”, за да ги превърнат в модерен пазар. Площадът пред гарата ще се превърне в скейт площадка още тази есен.

В Южния парк пък ще има 10 дка спортна зона с площадка за скейт. В парк “Възраждане”, който скоро ще почне да се изгражда, е определено място до стената за катерене.

Сега в столицата имало само един скейт парк в Студентски град, но той не е безплатен и не бил адаптиран за деца. Градът имал нужда от места, които стимулират масовия спорт. Това е и една от целите, които си поставя общината за 2018 г., когато София ще бъде евростолица на спорта.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: