pixel

Инфраструктурни ремонти и проекти на Варна

varna

До края на октомври трябва да приключат всички текущи ремонти на булеварди във Варна, съобщи зам.-кметът по инфраструктурата Христо Иванов. В момента текат ремонтни дейности на бул. „Осми приморски полк”, в частта от кръстовището с бул. „Цар Освободител” до бул. „Левски”, както и на бул. „Трети март”.

Предстоят ремонти на бул. „Левски”, в частта от кръстовището с бул. „Осми приморски полк”, до обръщача на Почивка

„Ще се подменят и подземните комуникации на „Константин и Фружин”, бул.”Янош Хунияди” и отсечката от подлеза на бул. „Владислав Варненчик” до бул. Република”. Парите са осигурени и до края на октомври трябва да приключим. С бюджетни средства ще започнем ремонт на бул.„Трети март” – от ул. „Вяра” до бул. „Република”. Това е преходен ремонт, като тази година ще подменим подземните комуникации, а догодина пътната част. Ще има ремонт и на бул. „Цар Освободител” – между ул. „Вярна” и „Поп Димитър”, каза Христо Иванов пред Дарик.

Извършват се и довършителни работи на бул. „Княз Борис” – поставят се парапети и се ремонтират подлезите.

„Определено новата визия на този булевард разкраси града и даде усещане на гостите му, че има промяна. Във Варна не бяха инвестирани средства дълго време и градската инфраструктура беше западнала. Всичко това води до затруднения, а и ние наложихме политика, че като правим нещо, трябва да е от А до Я. Правим път и променяме подземната инфраструктура“, изтъкна Иванов.

Според него трудностите при ремонта на централната пешеходна зона на Варна – многократното пренареждане на паветата и удължаването на срока на ремонта, се дължат най-вече на липсата на подготвени кадри в строителния бранш, съобщава dir.bg.

„Проектът е тежък за изпълнение и когато се натрупа работа възниква проблем. В България бяха закрити професионалните училища по строителство, вече ги няма и строителните войски. Реално няма кадри в сферата на строителството, липсва изпълнителски състав, който знае какво прави и може да го реализира, обясни Иванов.

По думите му в момента се изпълнява ремонт на детските площадки и тротоари и това всичко е ръчна работа. „Не бих казал, че строителите не си вършат работата, но има необходимост от квалифицирани кадри”, допълни той.

Вече е готов паспортът на Аспарухов мост, който е нужен за реновирането на съоръжението. Изготвен е и проект за ремонт на моста, който е бил обсъден на заседание на Експертния съвет към общината.

Предвижда се изграждането на пешеходен мост, велодостъп и предпазни огради, за да няма хора, които да скачат от моста. В проекта е заложено и поставянето на ефектно ново осветление, което ще придаде друг облик на съоръжението и мостът ще се вижда отдалече.

Разработват се и  проекти по ОП „Региони в растеж”, след като стана ясно, че Варна ще получи 84 млн. лв. Предвиждат се ремонтни дейности на бул. „Мара Тасева” и „Първи март” в кв. „Аспарухово”, както и обособяването на зона за отдих край езерото.

„Правим проект и за ремонт на бул. „Кирил и Методий” и „Народни будители”. По този начин ще направим връзка от влизането в кв. „Аспарухово”, ремонтирания мост, влизането в града през бул. „Мария Луиза”, „Княз Борис” и пътя за „Златни пясъци”, допълни зам.-кметът по инфраструктурата.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: