pixel

Централната баня в София е за спешен ремонт и с неясно бъдеще

Течове, корозирали стоманени колони и подова конструкция, счупени стъкла, рушаща се фасада. Половината от Централната минерална баня в София се нуждае от сериозен ремонт и то бързо, тъй като е конструкцията е в „аварийно състояние“. Въпросът е не дали да се прави ремонт, а за какво да се използва останалата част от паметника на културата след възстановяването.

Столичната община формално разглежда две алтернативи – за възстановяване на банята или разширение на намиращия се в нея в момента Музей на София. При втория вариант се предвижда свободните пространства от 5600 кв. метра да се превърнат в зали за събития и култура, както и да бъдат обособени хранилища за експонатите на музея. За него има и разработен идеен проект.

Неформално обаче въпросът поне към момента изглежда предрешен – поне според обявените от администрацията анализи за силните и слабите страни на всяка от двете алтернативи.

Според тях банята трудно може да стане отново баня заради недостатъчния дебит на минералната вода. „Трябва да къпем туристите с чешмяна вода“, повтори на няколко пъти зам.-кметът по култура и образование Тодор Чобанов при работно съвещание на комисията по култура към Столичния общински съвет в понеделник. Въпросното заседание беше в ремонтираната част на банята и завърши с разходка из рушащите се северно и източно крило.

Другият, може би по-решаващ фактор, е, че ако банята бъде възстановена като такава, общината трябва да осигури сама средствата за това – около 9 млн. лева според разчети, правени преди повече от 10 години. Ако се приеме явно предпочитаният вариант с промяна на функциите на сградата, ще се търсят средства от еврофондовете. По този начин основно бяха осигурени парите за ремонт на другите две крила на сградата, които действат като музей.

Въпросът беше поставен на обществено обсъждане преди седмица. По-голямата част от гражданите, дошли на него, се обявиха за възстановяване на банята като такава, тъй като в момента София не използва един от основните си ресурси – минералната вода. По подобие на Будапеща минералните бани в града можело да се възстановят, за да привличат чуждестранни туристи, които имали и интерес към това. Част от хората се усъмниха и в достоверността на основния аргумент против идеята за възстановяване на банята като баня – недостатъчният дебит на извора.

Финансови анализи

Финансовите анализи, представени от зам.-кмета Чобанов, показват, че в случай на възстановяване на банята като баня ще трябват поне 9 млн. лева, които нямало как да бъдат осигурени без привличането на външен ресурс. Разходите по експлоатацията на двете крила като спа център ще са над 900 хил. лева на година. Никъде в анализа не се посочва какви биха били евентуалните приходи.

Според Чобанов това зависи от интереса към банята и от това какви ще са цените на услугите. Той е на мнение, че капацитетът на спа центъра би бил прекалено малък и трудно ще се привличат платежоспособни клиенти, тъй като банята няма външен басейн и няма как да има такъв. Освен това се намира в центъра на града, достъпът е основно с градски транспорт и семейства с деца, например, едва ли ще посещават спа центъра, тъй като това е свързано с пренасянето на сакове и чанти по автобуси и метро.

Привличането на достатъчно чуждестранни туристи също било спорно, тъй като наоколо нямало голям хотел, в който да отсядат клиенти, дошли в София с цел туризъм и разходка, а не за бизнес. В анализа като единствен хотел с подходящи клиенти се посочва само „Арена ди Сердика“. Изключени са другите големи хотели в близост, тъй като били бизнес ориентирани. По-малките пък били основно хостели, в които отсядат неплатежоспособни хора – най-вече мигранти.

Не се споменават обаче многото апартаменти в центъра, които се ползват от туристите, дошли в страната за уикенд туризъм.

Определянето на ниски цени на услугите пък щяло да превърне услугата в социална и да отблъсне по-платежоспособните клиенти.

Според анализа разходите за разширяване на музея ще са по-малко – 7 млн. лева. Оперативните харчове ще са 2-3 пъти по-ниски. Приходите обаче няма да са достатъчни музеят да се самоиздържа. И в момента разходите по него годишно са над 4 пъти по-големи от приходите. В анализа не се посочва как ще се промени това съотношение при увеличаване на оперативните харчове по по-голям музей, който работи и като място за кино, концерти, съвременно изкуство и други.

Тука има, тука няма вода

Основен проблем според администрацията обаче бил недостатъчният дебит на минералния извор, който би трябвало да захранва трите басейна в евентуално възстановената баня. Според хидроложки проучвания, цитирани от общината, в момента дебитът на извора е 12 литра в секунда, от които 8 литра в секунда отиват за чешмите до банята, където безплатно може да се налива минерална вода.

За пълноценното функциониране на спа центъра изцяло с минерална вода били нужни 25 литра вода в секунда. При това положение изборът бил – или безплатна минерална вода за пиене пред банята, или спа център вътре в нея.

Недостатъчният дебит се посочва и като причина за провала на няколкото опита за концесия на рушащите се крила на банята. Този проблем реално е бил известен още през 2006 г., тъй като тогава дебитът е бил 19 литра в секунда. Намалял след земетресението в Перник през 2012 г.

Другият проблем бил, че изворът се намира в центъра на града и водата може да бъде замърсена при строежи на сгради с подземни етажи заради евентуалното преминаване през бетон. След реплика на Чобанов, че не може хората да се къпят с вода, която може да е опасна, зам.-кметът трябваше да обяснява, че на водата, изтичаща от чешмите до банята редовно се правят анализи.

Като риск той посочи и, че при евентуално строителство можело да се нарушат пластовете, през които минава водата и изворът да пресъхне.

Според председателя на комисията по култура Малина Едрева трябва да се направи ново изследване на дебита, тъй като е възможно да се е увеличил от последното хидроложко изследване, правено преди 6 години.

Тя обясни, че в началото на следващата година ще покани експерти от Будапеща и Италия, за да се види как се действа там с подобни сгради и природни ресурси. След това щяло да се вземе и решение какво да се прави с рушащото се крило на банята.

mediapool.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: