pixel

Цените на жилищата у нас с нов опит за отлепване от дъното в края на 2013 г.

imot

Цените на жилищата в България са направили нов опит за отлепване от дъното през последните три месеца на миналата година, сочат данните на европейската статистическа служба Евростат.

За периода октомври-декември 2013 г. цените са нараснали с минималните 0,1% спрямо периода юли-септември, когато отбелязаха спад от 1% спрямо предходното тримесечие. За второто тримесечие също беше регистрирано повишение от 0,5% след понижението от 0,9% за първото.

От Националния статистически институт (НСИ) отчетоха по-рано понижение на цените на жилищата у нас от 0,1% за периода октомври-декември 2013 г.

На годишна база спадът през последното тримесечие на миналата година се е забавил до 1,2%, след като през третото тримесечие достигна 3%, показват още данните на Евростат.

Ситуацията на българския жилищен пазар е съизмерима със ситуацията в еврозоната и Европейския съюз (ЕС), където през последното тримесечие спрямо предходното е отчетен среден спад на цените от съответно 0,7% и 0,3%. На годишна база цените в еврозоната са се понижили с 1,4%, а в ЕС – с 0,1%.

Най-рязък спад на цените за тримесечието е отчетен в Хърватия (-14,4%), Кипър (-9,4%) и Испания (-6,3), а най-силен ръст – в Естония (15,6%), Латвия (7,9%) и Швеция (7%).

На годишна база най-силен спад е регистриран в Унгария (-1,8%), Испания (-1,3%), Дания и Италия (по -1,2%), а най-голямо повишение се наблюдава Латвия (2,7%), Естония и Литва (по 2,6%) и Ирлания (2,5%).

Източник: investor.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: