pixel

Цените на имотите с ръст, след четири години спад

imoti

Ръст в цените на недвижимите имоти за първи път от четири години, регистрираха в една от най-големите брокерски фирми, съобщава БНР. Промяната е отбелязана в по-големите български градове. В същото време расте и активността при наемите – 17% повече са сделките през последния месец.

Ръстът на цените на имотите е в София, Пловдив, Стара Загора, Благоевград и Добрич. Макар че увеличението е едва с около 1 процент, то се регистрира за първи път от 2009 г. насам. Около един месец средно престояват жилищата преди да открият своя купувач. Пазарът е динамичен и не позволява постигането на по-големи отстъпки от 2000 евро.

Най-популярният имот остава двустайният апартамент за около 40-45 000 евро в по-атрактивен район. Наличието на добър транспорт, близостта до метростанция, детските градини, болниците и магазините са сред основните приоритети за купувачите.
По-голямата част от търсещите жилище държат и на екстри като южно изложение, среден етаж и добро разпределение. Сезонността се отразява и при сделките за наеми. Само за август се отчита 17 процента ръст. Очаква се тенденцията да се запази и през септември. Средната месечна цена, която по-голямата част от наемателите отделят е между 350 и 450 лв.

Източник: novinar.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: