pixel

Тракия“ цяла и отворена днес след 14 часа

тракия

Източник: 24chasa.bg

Днес от 14 часа магистрала „Тракия“ вече е цяла. В този час ще е отворен за всички автомобили и последният участък между пътен възел Зимница и Карнобат, който се строеше.

Откриването е в 10,30 ч, но движението на автомобили ще бъде пуснато в ранния следобед, съобщиха от пътната агенция.

На откриването са поканени всички премиери, строителни министри и шефове на пътни агенции от периода, в който се изгражда продължението на „Тракия“.

По информация на „24 часа“ премиерът Пламен Орешарски е възпрепятстван от служебни ангажименти и вероятно няма да присъства на рязането на лентата при Зимница. Там обаче ще бъде министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева. Сред поканените е и бившият премиер Жан Виденов, по чието време е пусната малка отсечка от магистралата.

„Не съм получил покана за откриването, но и не съм очаквал, защото няма нужда. Не е необходимо всички да се изтъпанчим там“, заяви вчера в Казанлък бившият премиер Симеон Сакскобургготски.

Трите последни участъка от Стара Загора до Карнобат се изграждат по програма „Транспорт“. Това са общо около 115 км, от които днес се откриват последните 15 км. Стойността на проекта е 700 млн. лв.

Неделя следобяд, 14,30 часа, в края на магистрала „Тракия“ край ямболското село Зимница. Загражденията върху асфалта, които трябва да бъдат премахнати днес, стоят. Пред бариерата охраняват гардове на частната столична фирма „Селена 52“, наблизо има и пътни полицаи. Бариерата е изкривена, защото преди дни невнимателен шофьор не успял да спре в края на магистралата и се забил в нея, макар табели да предупреждават за края на 1500 метра напред.

Шофьор от Пловдив, който признава, че отива в Бургас „по лоша работа“, пита с какво ще го накажат, ако все пак мине през неоткрития все още участък. „Зная, че е готов, но не бързат да го откриват, за да си правят пиар“, убеден е младият мъж. И допълва: „Ден по-рано да го пуснат този участък, кой знае колко катастрофи ще предотвратят“. Мъжът не възразява да бъде сниман, но не се представя.

Охранителят, който стои до бариерата е откровен с шофьора: „Ако тръгнете оттук, първо ще уволнят мен“. Пловдивчанинът не настоява повече и потегля по стария път към Петолъчката. В същия момент откъм непуснатия участък на магистралата се задава камионче на строителите, натоваренето с кофраж. Мъжете в кабината доверяват, че по магистралата се работи до последно. „Чакат последните 3 кубика бетон, за да залеят под един от мостовете, и сме готови“, казват те.

Според охранителите като цяло хората спазвали знаците и ограниченията, но признават, че имало и шофьори, които спират и питат защо не ги пускат все още по магистралата. Никой обаче не правил опит да мине насила, както преди дни направили депутати от ГЕРБ откъм Карнобат.

Навън е към 30 градуса, колоните към и от морето са в рамките на нормалното. Високата скорост и горещината унасят шофьорите и катастрофи не са изключени, макар и да карате по магистрала, предупреждават пътните полицаи. Доказва го произшествие на границата между областите Сливен и Ямбол, за който сигнал бил подаден на телефон 112 вчера към 12 часа. Лек автомобил Great WaLL с пловдивска регистрация, пътуващ на запад, застигнал и блъснал отзад бургаски пикап. От удара лекият автомобил разбил разделителните мантинели и се завъртял в обратна посока на другото платно. За щастие, при катастрофата щетите са само материални, пострадали хора няма.

Другото, което прави впечатление е, че в първите минути след 14 часа в неделя по аутобана продължават да се движат тежки камиони – тирове и цистерни, въпреки забраната да правят това до 20 часа. Към 14,40 турски тир необезпокоявано се отби от магистралата и пое на юг към граничния пункт при Лесово.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: