pixel

Трафопост се взриви в Бургас, разруши два апартамента

трафопост

Източник: vestnikstroitel.bg

Трафопост в жилищен блок в Бургас се взриви тази сутрин. Два апартамента са изцяло унищожени, микробус, паркиран на улицата е обърнат, има изпотрошени коли, съобщи Факти.бг. Магазините на партера са унищожени. Като по чудо няма загинали. Преди взрива трафопостът е димял, което е спасило жителите в блока, които излезли навън. Два апартамента, които са над трафопоста са напълно унищожени.

Кооперацията е строена през 60-те години. В нея има 32 апартамента.

Бетонната плоча буквално се е сринала и жилището няма под. Точно над съоръжението се е намирала и детска стая, в която спели две деца. Родителите им обаче ги събудили и ги извели на улицата и така са спасили живота им. Бащата е пострадал. Той заяви пред bTV, че целият му апартамент се е сринал в мазето. Живуща в блока съобщи, че техниците, които са дошли да оправят проблема не са били много адекватни и самите те са били уплашени от ситуацията. Имало е волтови дъги.

Според жителите срещу трафопоста са подавани много жалби.

Инцидентът е станал на ул. „Хан Крум“, зад централната поща на морския град. Около полунощ електричеството е спряло, екип на EVN е дошъл да отстрани проблема. Самият взрив е станал малко след 3 часа.

Кметът на Бургас Димитър Николов заяви пред Нова телевизия, че все още няма яснота за причината за взрива. Той съобщи, че когато се съмне ще се направи обследване на сградата и ако тя е опасна за хората, те ще се настанят във временни жилища.

Николов призова да бъде променен Законът за устройство на територията, за да не се дава възможност на компаниите да изграждат трафопост в жилищен блок.

Ще бъде дадена нова точка на EVN, за да може да се изгради временен трафопост и да бъде възстановен токът в района.

Една жена от пострадалата сграда е настанена в хотел, заради невъзможността тя да се прибере в дома си. EVN ще поеме всички разходи по възстановяване на щетите.

ЕVN България Електроразпределение изпратиха до медиите официалното си изявление:

Във връзка с инцидента от последната нощ с трафопост в жилищен блок в Бургас, ЕVN България Електроразпределение съобщава, че представители на дружеството се намират на мястото и изчакват органите на МВР да приключат следствените действия, за да могат да направят собствена техническа експертиза. В ход е вътрешно разследване на компанията. Подобен инцидент се случва за пръв път в историята на дружеството.

По повод на появилите се съмнения в адекватността на един от техниците на дружеството, който през нощта се е отзовал на същия адрес по сигнал за прекъснато електрозахранване и е отстранил повредата, дружеството заявява категорично на базата на направените кръвни проби, че и двамата техници от екипа не са употребявали никакви алкохолни или упойващи вещества. Аварийният екип на компанията е реагирал своевременно на подадените сигнали и е действал в съответствие с вътрешните правила на дружеството при подобни ситуации като са спазили всички изисквания.

Трафопостът се намира в сградата от 60-те години на миналия век. Само за 2012 г. в съоръжението са извършени 3 специализирани инспекции, а през март 2012 г. е било изцяло подновено.

EVN България Електроразпределение отправя най-искреното си съчувствие към всички пострадали от снощния инцидент и потвърждава, че е готово да заплати произтичащите от аварията съответни щети, в случай че отговорността на дружеството бъде установена в следствие на проведените огледи и получени експертни оценки.

Представителите на дружеството работят в тясно взаимодействие с представителите на местната власт, пожарната и МВР за координиране на действията по преодоляване на щетите и подпомагане на пострадалите. Всяка информация, която стане известна във връзка с инцидента ще бъде своевременно оповестявана.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: