pixel

Тол такси удвояват приходите от пътища

to taksi

Приходите от пътни такси в България ще се вдигнат двойно от 2017 г., когато страната премахне винетките и въведе тол такси. Това съобщи регионалният министър Лиляна Павлова след подписването на договор между пътната агенция и Световната банка. С него финансовата институция ще отпусне 1,4 млн. лв. за договор с консултантска фирма, която да изработи план за преминаване от сегашните винетки към такси за изминато разстояние.

„В момента годишните приходи от винетки са около 200 млн. лв. С преминаването към тол такси има възможност за сериозно увеличение на тези приходи, включително и двойно“, каза Павлова.

Увеличението ще дойде най-вече за сметка на тежкотоварните камиони, както и на хората, които излизат по-често извън градовете с личните си коли, обясниха от регионалното министерство. При сегашната система всички водачи плащат еднакво, независимо колко често пътуват и колко километри изминават, като за леките коли годишната винетка е 67 лв. Новата система предвижда монтиране на GPS системи в превозните средства и отчитане и плащане за изминатото разстояние. „Тя е по-справедлива, тъй като онзи, който поврежда повече пътната инфраструктура, ще плаща и повече“, каза Павлова.

Консултантската фирма, която предстои да се избере, ще предложи до декември т.г. план как да се премине от винетките към тол такси и за кои пътища ще важат те. В момента според европейска директива не може едновременно да съществуват винетки и тол такси, така че най-вероятно към новата система ще се премине наведнъж. Възможно е да има обаче разлика в заплащането на километър в зависимост от това дали се ползва магистрала или друг път, съобщава trud.bg.

През 2016 г. ще се реши как да се финансира новата система, така че най-ранната дата за въвеждане на тол таксите е началото на 2017 г. В ЕС вече 12 държави събират тол такси на база изминатото разстояние, а Унгария ще я въведе за всички пътища през 2016 г.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: