pixel

Строят трети мост над Босфора

мост

Източник: mediapool.bg

В Истанбул се състоя церемония по полагане на основите на трети мост над пролива Босфора, предаде Асошиейтед прес в сряда.

Мостът ще бъде един от най-широките подобни мостове в света. Широчината му ще бъде 59 метра и ще има осем платна за автомобили и две ленти за жп-линии.

Стойността на проекта е около 3 милиарда долара. Очаква се с изграждането на моста да се облекчи значително трафикът в 15-милионния мегаполис.

Мостът ще се строи от турско-италиански консорциум и се очаква да бъде готов през 2015 г. Турският президент Абдуллах Гюл заяви, че новият мост ще бъде наречен „Явуз Султан Селим“ в чест на османския султан, властвал от 1512 до 1520 г..

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: