pixel

Строят нови тунели в Кресненското дефиле

кресненското дефиле

Източник: vestnikstroitel.bg

„До дни ще обявим обществената поръчка за избор на изпълнител на идейния проект на лот 3 на АМ Струма“ – това съобщи инж. Асен Антов, изп. директор на Националната компания „Стратегически инфраструктурни проекти“. Той присъства на организираната от Българската асоциация за геотехническо и тунелно строителство (БАГТС) Международна конференция за железопътна инфраструктура и съоръжения Railway Projects, на която в. „Строител” е медиен партньор.

По думите му експертите ще се стремят да намалят дължината на тунела, който трябва да премине през Кресненското дефиле, което се намира в зона на „Натура 2000“. Досега специалистите изчисляват, че съоръжението трябва да е с дължина от 13 км.

„Целта е да го намалим до около 10 км. Предвидили сме, че тунелът ще е за около 800 млн. евро. Лот 3 на АМ „Струма“ е единственият сигурен към момента проект за новия програмен период 2014-2020 г. на Оперативна програма „Транспорт”. Очаквам средствата, които ще получим от Европа, да бъдат приблизително колкото и през този“ – добави той.

Експертите изчисляват индикативната стойност на целия лот 3 за 1 млрд. евро.

В момента Националната компания „Стратегически инфраструктурни проекти” подготвя и предварителните проучвания и идейните проекти за изграждане на магистралите „Хемус” и „Черно море“.

„Искаме да насочим вниманието на обществото върху значимия въпрос за състоянието на жп инфраструктурата в България“ – заяви при откриването на конференцията доц. д-р инж. Виктор Ташев, управител на БАГТС.

По време на нея бяха представени успешно реализирани и бъдещи български и чуждестранни проекти, като „Тунелите от железопътен проект „Щутгарт 21“, „Изграждане на коридор №8, Радомир – Гюешево“, „Високоскоростна отсечка Ебенсфелт – Ерфурт, Германия“ и др.

Главният архитект на София Петър Диков заяви, че столицата е възлова точка за развитието на жп транспорта между Европа и Азия и че българските жп строители и държавата заедно трябва да работят за това. Той припомни, че за последните три години и за следващите две южната ни съседка Турция е отделила 45 млрд. долара за сектора.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: