pixel

Делян Добрев: Инвестициите в енергийната ефективност ще повиши конкурентоспособността ни в EC

делян добрев

Източник: cross.bg

„Трябва да инвестираме в енергийна ефективност, за да останем конкурентоспособни на компаниите в Европейския съюз“
– това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев по време на информационен ден по схемата „Енергийна ефективност и зелена икономика“ на оперативна програма „Конкурентоспособност“ в град Ямбол. На събитието присъстваха още областният управител Димитър Иванов и кметът на Ямбол Георги Славов, съобщиха от пресцентъра на министерството.

„Българската икономика разходва пет пъти повече енергия за производството на 1000 евро БВП спрямо средното равнище в ЕС, затова бих искал да ви насърча да използвате възможностите на програмата“ – каза министър Добрев. Той обясни, че по схемата на бизнеса се предоставят 300 млн. евро – 150 млн. евро безвъзмездна финансова помощ по ОПК и 150 млн. евро кредитна линия за мостово финансиране от Европейската банка за възстановяване и развитие.

„До момента вече има подадени седем проектни предложения, но повече от 90% от ресурса на програмата е на разположение на бизнеса“ – съобщи министър Добрев. По неговите думи схемата работи така, че след получаване на проектните предложения, те се оценяват и се сключват договори. Министър Добрев призова за активност представителите на бизнеса, защото колкото по-бързо подготвят своите проектни предложения, толкова по-голям шанс имат за инвестицията си.

Делян Добрев припомни и за направените структурни промени в администрацията, чрез които се улесняват процедурите за бизнеса и се намалява административната тежест.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: