pixel

Строят модерни къщи за ромите във Филиповци

филиповци

Къщите във Филиповци ще бъдат съборени и построени отново, предвижда проект на Столична община. Главният архитект на София Петър Диков съобщи, че новите къщи ще са с площ 35-40 кв.м, в които ще се настаняват фамилии от 4-6 души.

Пред bTV той обясни, че не може да си позволят разхищения на публични средства, но не може да допуснат гетото да продължава да съществува в този си вид. Проектът предвижда да бъдат асфалтирани всички улици и запълнени всички дупки.

Очаква се кварталът да бъде изключително модерен, ще се поставят електромери и водомери, ще се изгради канализация и всички местни ще имат адресна регистрация.

„Парите ще дойдат от ЕС, а част от строителите ще бъдат самите роми  от Филиповци. Общината няма да продава жилищата, а ще иска наем от обитателите. Затова ромите ще спазват определени правила“, отсече Диков.

Предвижда се изграждането на 2 детски градини и разширяването на училището. Кметът на Люлин Милко Младенов разказа, че проектът е за 8 млн. лв. и обхваща територия от 22 хектара. Той отхвърли и критиките, че ще се настаняват многолюдни семейства в новите еднофамилни къщи.

Източник: dir.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: