pixel

Строителните закони ще минат през пълна промяна

закон

Тромавото законодателство в строителството и непредвидимостта на сроковете и процедурите са причината за липсата на инвестиции в сектора, обяви министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов по време на изслушване в ресорната комисия в парламента. Данов предлага пълна промяна на строителните закони – замяна на Закона за устройство на територията (ЗУТ) с два нови, условно наречени закон за територията и за строителството. Друга идея е към Закона за обществените поръчки (ЗОП), който в момента се пренаписва от управляващите, да се добавят два правилника – за строителството и проектирането. Поръчките в тази област трябва да се възлат по специфични правила, смята Данов, защото „крайният продукт е разтегливо понятие, критерийте за избор на изпълнител са по-особени“.

От бранша

Данов уточни, че всички тези предложения са дошли от браншовите организации и са съгласувани с тях. Строителната камара например от години настоява за отделни правила при възлагането на обществени поръчки. Според депутата от ГЕРБ и бивш министър по еврофондовете Томислав Дончев обаче няма нужда от промяна в ЗОП за поръчките в строителството, а от одобрение на типовите договори в сектора, които са подготвяни в продължение на година. Дончев и колегите му от ГЕРБ се присъединиха към заседанията на парламентарните комисии след тримесечен бойкот.

Ама друг път…

Основният ремонт на ЗУТ, за какъвто се заканва всяко правителство, е оставен за следващата година, уточни Данов. На въпрос смята ли с новите регламенти да разшири кръга на лицата, които имат право да оспорват подробни устройствени планове и да махне забраната за обжалване на общи устройствени планове, Данов отговори, че смята да въведе европейското законодателство (т.е. да го предложи). Никъде по света няма подробни устройствени планове, това е наша измислица, има градоустройствено планиране, което се мисли и оспорва няколко години, след това не се пипа, каза Данов.

Приоритетите на новия министър до края на 2013 г. са свързани с изготвяне на кадастрални карти, каквито има само за 18% от територията на страната. На въпрос на депутата от ГЕРБ и бивш регионален министър Лиляна Павлова как точно ще финансира тази дейност, Данов отговори, че се е разбрал с финансовия министър Петър Чобанов. Сега 75% от приходите на Агенцията по кадастър, които са от порядъка на 1.5 млн. лева, отиват в бюджета. Данов се е договорил с Чобанов тези средства да се реинвестират в агенцията. Приходите на геодезичните фирми пък са от порядъка на 10 млн. лева. Те можеха да отиват в агенцията, ако държавата беше направила заснемане на територията.

По време на заседанието министър Данов съобщи, че директорът на Агенцията по кадастър, която вече е към МИП, Александър Лазаров е подал оставка. Лазаров обаче е приел поканата на министъра да участва в експертен съвет към ведомството.

Облекчени правила при проектирането

Преди пренаписването на ЗУТ министър Данов предлага спешна промяна на онези текстове в закона, отнасящи се за проектантската дейност. Трябва да се осигури експертна помощ на проектантските фирми, да се повиши качеството на проектите и да се премханат безбройните съгласувателни процедури, каза Данов.

Помолен за отчет на конкретно свършеното от него за 100-те дни на власт Данов обясни, че тепърва се изграждат структурите на министерството, от скоро има заместник, а набирането на кандидати за работа се оказало трудна задача. Никой не искаше да работи при нас, защото не вярваше, че ще изкараме 100 дни, сега вече има желаещи, каза министърът. Той заяви още, че при него вече постъпвали инвестиционни проекти – „част от тях положителни, други имат тъмна сянка върху мотивацията“. Данов отказа да даде конкретни примери и посочи, че положителните проекти са свързани с индустрията и производството.

Източник: capital.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: