Строителните търгове – задължително с експерт

turgove

Големите строителни поръчки от днес, ще се възлагат от изборните комисии, в които задължително участват външни експерти.

За целта от Агенцията по обществените поръчки са създали приложение, което позволява възложителите да „изтеглят“ своя експерт чрез жребий.

Задължителното присъствие на външни експерти беше въведено с последните промени в Закона за обществените поръчки в началото на годината. То важи за строителни поръчки на стойност над 9,779 млн. лева, съобщава trud.bg.

Правилата за членовете на комисиите бяха променени в началото на годината, оттогава е задължително те да се състоят най-малко от петима члена, от които един юрист.

Заради промените агенцията сменя изцяло платформата си за външни експерти. Вече се предлага възможност те сами да се вписват в регистъра. В момента в него са вписани 59 строителни специалисти от цялата страна.

Според статистиката на Агенцията по обществените поръчки от началото на годината досега са сключени 245 договора за големи строителни обекти на обща стойност 1,63 млрд. лева.

Данните на агенцията сочат, че най-много средства се харчат за големи доставки на стойност над 160 хил. лева. От началото на годината досега по това перо са сключени договори за над 2,4 млрд. лв.

От началото на тази година държавата и общините са възложили поръчки за над 5,71 млрд. лева. За цялата м.г. сумата беше близо 8 млрд. лв. Една трета от процедурите са с еврофинансиране.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: