Строителите още чакат 1 млрд. лв. от държавата

pari

Въпреки че правителството е платило към 324 млн. лв. на строителните фирми през последните 2-3 месеца, дългът на държавата към бранша все още е към 1 млрд. лева. Това съобщи вчера ръководството на Камарата на строителите в България (КСБ).

Според председателя на КСБ Светослав Глосов служебното правителство е платило на предприемачите малко над 244 млн. лв. за обекти по спряната от Брюксел оперативна програма „Околна среда“. Изпълнителният директор на камарата Иван Бойков добави, че по двете спрени оси на програма „Регионално развитие“ са разплатени още 80 млн. лв, съобщава trud.bg.

Почти никоя строителна фирма не е замразявала строеж, за да спре натрупването на нови задължения. „Така колегите пак се озовават в положение да чакат от държавата към 1 млрд. лв., каквато сума се дължеше и пролетта на тази година. Те харчат за строежите собствени средства, но около 20% от тях са от кредити и положението става много неприятно“, каза Бойков.

Причината да не замразяват строежите е, че това са допълнителни разходи за фирмите. Ако спрат строеж, те трябва задължително да издадат фактура за работата до момента, което означава да платят ДДС.

Фирмите да плащат отчужденията

Камарата на строителите предлага при важни обекти отчуждителните процедури да се провеждат от самите проектанти и строители и те да изплащат и обезщетенията. Мотивът е, че това ще ги съкрати значително, защото те продължават да бавят обектите. От камарата настояват регистърът, в който се вписват сделките със земеделски земи и парцели, да е публичен и обезщетенията да се определят въз основа на усреднени данни от него.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: