Строител пред фалит заради спрени европари

evrofondove

Десетки строителни обекти, финансирани с пари от ЕС, може да не бъдат завършени навреме, а парите от еврофондовете за тях да бъдат загубени. Това се казва в поредна позиция на Камарата на строителите в България, разпространена в четвъртък. Причината са спрените плащания по някои от европрограмите, заради което много фирми били изправени пред реален фалит, пише още в позицията. В същото време парите за периода 2007-2013 г. трябва да бъдат усвоени най-късно до края на 2015 г.

В момента са спрени плащанията и от Брюксел, и от бюджета по оперативната програма “Околна среда”. По нея се строят ВиК инфраструктура и депа за боклук. По данни на камарата на строителите в момента се изпълняват проекти за над 1 млрд. лв.
“Намираме се в разгара на строителния сезон, а сме принудени да спираме работа поради липса на оборотни средства за разплащане по извършени строително-монтажни работи. Особено критично е положението по оперативна програма “Околна среда”, пише в позицията на бранша.

Според камарата има забавени плащания към строители и по Програмата за развитие на селските райони. Неизплатените суми по нея били 748 млн. евро, от които над половината задължения към строители.

“Нямаме повече резерви да кредитираме държавата и сме изправени пред реален фалит на много фирми, както и загуба на десетки хиляди работни места. Всички срокове и обещания от правителството вече изтекоха. Настояваме за незабавно възстановяване на плащанията от бюджета към нас, както и осигуряване финансирането на обектите, за които имаме сключени договори с общините и държавата”, заяви камарата.

Източник: trud.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: