pixel

Стари отсечки от „Тракия“ се нуждаят от ремонт за 70 млн. лева

тракия

Източник: standartnews.com

70 млн. лв. са нужни за ремонт на старите отсечки на магистрала „Тракия“, обяви пътният шеф Лазар Лазаров. Министерският съвет вече преговаря за удължаване на договорения през 2007 г. държавен инвестиционен заем от Европейската инвестиционна банка. Споразумението с ЕИБ изтича в края на годината, но правителството преговаря за удължаване на срока му с 3 години и добавянето в него на рехабилитацията на трасета от „Тракия“. Става въпрос за участъците около Пловдив и Пазарджик, както и километрите от Нови хан до столицата, обясни пътният шеф.

Съвсем скоро се очаква да стартира и работата по ремонта на двата виадукта по „Тракия“ и моста „Бебреш“ от магистрала „Хемус“. За да се получи строително разрешение се очаква да бъдат променени от парламента 82-та ресорни закона и нормативни акта, които уреждат работата на преструктурираното министерство на регионалното развитие. След като това стане, ще стартират и ремонтните дейности на съоръженията, обясни пътният шеф.

Най-тежък технически ще бъде ремонтът на виадукта на 67-ия км от „Тракия“, чиято горна част ще се подмени изцяло, като се запазят единствено колоните на моста. Тъй като виадуктът реално е образуван от две отделни съоръжения – за движението във всяка посока, трафикът на леките коли от и до морето няма да бъде отбиван. Заради голямото натоварване обаче ще бъде пренасочено по обходен маршрут движението на тежките камиони при първия етап от ремонта на моста в едната посока. На втория етап – при ремонта в обратната посока, отбиване на камионите няма да се налага.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: