pixel

Според Pantone „Вива Маджента“ е цветът на 2023 г.

PantoneVivaMagenta

Viva Magenta 18-1750 е цветът на 2023 г. според американския институт Pantone, който го представя като „безграничен, смел и безстрашен“. Това е смес от алено, бордо с нюанси на виолетово, излъчваща „нов сигнал за сила“, макар че модистите казват, че не е лесно да се носят дрехи в този цвят.

Институтът от години следи цветовите тенденции в модата и дизайна, като се опитва да прогнозира кой цвят набира достатъчно популярност, за да бъде обявен за доминиращ за следващата година.

Миналата година дори бе избран Very Peri, който е специално разработен от специалисти, а не се среща естествено в природата.

„Той е мощен и вдъхновяващ. Това е ново червено, което оживява с чиста радост и подканва към експерименти и самоизразяване без ограничения. Един наелектризиращ и безкраен отенък, който се заявява категорично“, коментира Леатрис Ейзмън, изпълнителен директор на Pantone.

В първите коментари се казва, че изборът е дързък и заявява „завръщане на цвета“ след години, в които доминираха нюанси на сивото или бледи версии на сиво и коралово. Много производители на смартфони например също се насочиха към не толкова ярки цветове.

Маджента идва от името на град със същото име в Ломбардия в Северна Италия, където през 1859 г. армията на Франция и Пиемонт побеждава австрийските сили и това се превръща в един от символите на Втората война за независимост на Италия.

Източник: dnevnik.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: