pixel

София с рекорден бюджет за 2014 г.

stolichna obshtina

Бюджетът на Столична община за 2014 година е в размер на 1 465 945 539 лева, което е с 250 милиона лева повече от миналогодишния.

Общинския съвет прие бюджета с 44 гласа „за“, 13 „против“ и без нито един въздържал се, съобщи „Фокус“.

Комисията по финанси подкрепи доклада на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова за съставяне и приемане на Сборен бюджет на общината. Общинските съветници внесоха няколко промени в доклада за бюджета, но те не бяха приети.

Фандъкова отбеляза, че размерът на бюджета се дължи основно на капиталовата програма. Половината от средствата, предвидени в бюджета се предлагат за инвестиции в столицата. 67% от капиталовата програма са средства от безвъзмездно финансиране от ЕС – 470 милиона лева по оперативните програми, което е със 189 милиона лева повече от 2013 година.

Приоритетите в бюджета са екология, транспорт и образование.

Много важна подробност в бюджета е рекордната капиталова програма от 712 милиона лева. През 2014-а ще бъдат направени пет пъти повече неща в града. Всичките тези пари ще бъдат инвестирани в София. 67 на сто от тези средства са по оперативните програми и са безвъзмездни, обясни председателят на бюджетната комисия към СОС Орлин Алексиев.

Според кмета на София Йорданка Фандъкова това е бюджет на доверието и инфраструктурното развитие. „Проектът, който предложихме, е за бюджет в размер на близо милиард и половина. Това е с 250 милиона лева повече от миналата година. Действително рекорден бюджет, който всъщност се дължи основно на рекордната капиталова програма“, каза тя.

Общинските съветници от БСП заявиха, че няма да подкрепят бюджета за 2014-а година, защото липсва план-стратегия за развитието на София.

Източник: trud.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: