Индия с най-големия соларен проект

fotosolari

Индия пристъпи една крачка по-близо до изграждането на най-големия проект за слънчева енергия в света, след като правителството подписа споразумение с шест компании, които планират да разработят проекта.

Проектът за 4GW соларен завод се описва от правителството като „ ултра“-соларен проект, който се очаква да струва $4,4 млрд. според сведенията.

Системата ще бъде инсталирана на две фази близо до Джайпур в Раджастан, в близост до езерото Самбар, и се очаква да капацитет, сравним с четири ядрени реактора. Проектът се очаква да бъде изграден за период от седем години, като първата фаза ще осигури 1GW капацитет, а втората – 3GW, според изявление на правителството.

Електроцентралата ще бъде изградена от съвместно предприятие, финансирано от Bharat Heavy Electricals, Solar Energy Corporation of India, Hindustan Salts, Powergrid, Satluj Jal Vidyut Nigam и Rajasthan Electronics and Instruments.

Г-н Прафул Пател, министър на тежката промишленост и публичните предприятия, миналата седмица участва в церемонията по подписването на меморандум за разбирателство между шестте фирми.

Проектът е челото на мащабна инициатива на индийското правителство на име „Слънчева мисия“, която бе представена през 2010 г. с цел изграждане на 20GW соларен капацитет до края на десетилетието.

Източник: greentech.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: