pixel

„Вятърно дърво“ произвежда енергия

zelena energia

Три години изследвания са били нужни на един екип от френски инженери, за да създадат своето „тълкувание“ за вятърната енергия в градски условия. „Вятърното дърво“ е високо 7,8 метра и краси общината Племьо-Бодо в северозападна Франция.

Жером Мишо-Ларивие, основател на компанията „New Wind“, казва, че идеята му хрумнала, докато се разхождал из един площад и видял как листата треперят, въпреки че нямало никакъв вятър. Той предположил, че „трябва да идва от някъде и да се превръща във ватове“. Макар че има много идеи за градски вятърни турбини, това е първото, което съчетава форма и функция по подходящ начин. Дървото ще бъде изложено в Париж на площад Конкорд през май 2015.

Вятърното дърво използва малки перки, които са вградени в „листата“. Перките се обръщат навътре, което дава възможност на дървото да улавя вятъра, независимо от посоката му. Жером казва, че перките могат да рабoтят при вятър от 2 м/с. Перките са тихи, което означава, че тази технология е приложима за градските райони, съобщава greentech.bg.

Екипът настоява, че вятърното дърво е по-малко „натрапващо се“ от други конструкции и може да се използва на много места, като например градини, площади, паркове и търговски центрове.

Устройствата ще струват около 23 000 лири и могат да бъдат свързвани заедно. Тъй като те изглеждат като скулптури, дърветата могат да бъдат използвани като улично изкуство, което захранва града.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: