pixel

Софийско село протестира заради строеж на жп тунел под къщите им

jp linia

Жителите на софийското село Костадинкино излизат на протест заради строежа на нова жп линия, която ще минава през селото им. По проект това трябва да стане през тунел, прокопан под селото. Хората обаче не желаят това нещо да се случи, показва bTV.

По думите им те са разбрали за планирания строеж от предварителните сондажи на почвата. Една от жителките на селото твърди, че след тези сондажи, водата й драстично се замърсило и се наложило да закупи филтрираща система.
По заповед на Министерството на регионалното развитие трасето не трябва да минава през населени райони. Въпреки това скоростната жп линия ще мине под селото.
„Подземните пространства не са урбанизирана територия, ако трябва да бъдем конкретни. Що се отнася до района около Вакарел, той няма статут на урбанизирана територия, защото цялата община Ихтиман няма влязъл в сила общ устройствен план. Това значи, че те не трябва да имат нотариални актове, но те имат”, поясни Иво Янакиев, ръководител на „Подготовка на проекти”.
От НКЖИ казват, че трасето не може да бъде изместено вече, защото това ще е трета корекция и то няма да бъде завършено на време.
Проектът се подлага и на обществено обсъждане, като тогава не са получени никакви сигнали и възражения. Всички подписали протокола са служители на НКЖИ и Министерстовото на околната среда и водите.
„С всички допълнителни хидрогеоложки проучвания, които се направиха. се доказа по безспорен начин, че ние по никакъв начин с прокопаването на тунела няма да повлияем нито на качеството на подземните води, нито на количеството им. Хората нямат причина да се притесняват за чистотата на водата при изпълнение на строителнтие работи”, допълни Янакиев.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: