pixel

Слънчев заслон ще покрива павилиона на Дубай за Световното изложение през 2020 г.

дубай

След като неотдавна се заговори как вятър и слънце ще захранвaт изцяло световното изложение в Астана през 2017, днес се разбра, че и Дубай ще ни впечатли с екологичен дизайн в качеството си на домакин на Експо 2020.

Това ще бъде първият път, когато международния празник на иновациите и бизнеса ще се проведе в Близкия изток. Целта на Дубай е да генерира 50 процента от необходимата енергия локално. Дизайнът включва огромен фотоволтаичен соларен заслон с двойно предназначение, който ще произвежда енергия през деня и ще осигурява зашеметително светлинно шоу през нощта.

В рамките на темата „Свързвайки умовете, създавайки бъдещето“ Експо Дубай ще даде приоритет на устойчивостта, възможностите и мобилността. Централен площад ще застане в средата на изложбеното място, за да подслони презентациите и да стане домакин на дискусии. Това пространство ще се нарича „Ал Васл“, предишно наименование на Дубай , което се превежда като „връзката“.

фотоволтаици

От това централно пространство посетителите и участниците ще имат възможност за достъп до зоните, покриващи темите – свързаност, мобилност, както и всички аспекти на устойчивото развитие – в отделни павилиони. Тази идея е вдъхновена от „сук“ – традиционния арабски пазар – да се създаде интерактивна и оживена атмосфера.

Цялото пространство ще бъде покрито с фотоволтаичен заслон, „висящ“ над павилионите. От него ще се очаква да генерира половината от енергията, необходима на изложението. Същевременно заслонът ще осигури сянка от жаркото слънце през целия ден.

А когато слънцето залязва, балдахинът от фотоволтаици ще бъде преобразуван в осветителен дисплей с много светлини и цифрови прожекции.

Източник: greentech.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: