pixel

Иновативни материали се използват в Мега мол Люлин

Multipor

Всеки, който е минавал покрай новостроящия се Мега мол в столичния квартал Люлин е забелязал с какви бързи темпове се строи този обект. Той е най-големият обект в България, на който се използват новите минерални топлоизолационни плочи Multipor. С новия материал ще бъде изолиран таванът на подземния паркинг с площ над 6 000 кв.м. Това му приложение не е непознато в Европа, там този продукт се използва вече повече от 15 години, а от миналата година вече се произвежда и в България.

Инвеститорът не случайно се е спрял на новите плочи Multipor – те са устойчиви на натиск, паропропускливи, негорими и несъдържащи фибри. Тези им свойства ги правят изключително подходящи не само за вътрешна и външна топлоизолация, но и за изолация на тавани между помещения с различни експлоатационни температури като подземни помещения и гаражи. Освен подобряването на енергийната ефективност (коефициент на топлопроводност λизч=0,045W/mK) на помещенията, Multipor осигурява и допълнителна защита от пожар.

Топли подове

Топли подове

Значително намаляване на топлинните загуби се постига не само чрез изолирането на външните стени. Много често причината за големите загуби на топлина са неизолираните подове и тавани. Това води не само до увеличаване на разходите за отопление, но и до некомфортни условия за обитаване.

Допълнителната изолация на таваните на подземни помещения, граничещи с жилищни или търговски площи, подобрява комфорта на обитаване и осигурява допълнителна сигурност от пожар.

Пожарозащита на подземни гаражи

При подземни гаражи допълнителната негорима топлоизолация увеличава пожарозащитата на помещенията. Multipor има най-висок клас на пожароустойчивост и в случай на пожар не отделя токсични газове.

Освен превенцията от пожар с топлоизолационните плочи Multipor се намалят нивата на шума в сградата, тъй като порестата структура на материала спомага за абсорбирането му.

 Multipor

Лесно поставяне

Размерите на плочите (600х500 и дебелина от 50 до 200 mm) правят монтирането им бързо и удобно. Твърдостта на материала е съчетана с лесна обработваемост ,така че да се постигат желаните форми. Благодарение на точните размери и ниското обемно тегло плочите лесно могат да бъдат поставяни навсякъде, където е нужно, включително и на места с високи тавани.

Процедурата за поставянето на Multipor е изключително проста, плочите се залепват директно на тавана. Важно е обаче, основата върху която се лепи да бъде чиста и обезпрашена. Ако таванът е равен, плочите се залепват като по цялата им повърхност равномерно се полага лепило. При неравна или недостатъчно здрава основа е необходимо допълнително фиксиране с дюбели в допълнение към лепилото. Ако е необходим завършващ слой, той се изпълнява с лепилният разтвор за Multipor подсилен с мрежа и с по един дюбел на всяка плоча.

При въпроси и нужда от допълнителна информация, можете да се свържете със специалистите на фирмата на телефон 0888 284661.

Ксела България

Ксела България е на българския пазар от близо четвърт век и е част от Xella Group - водещ световен производител на строителните материали, доказали качеството си през годините - блоковете от клетъчен бетон YTONG и минерални топлоизолационни плочи Multipor. Xella е със седалище в Дуисбург / Германия, притежава 95 завода за производство в 20 държави и търговски организации в повече от 30 страни. В България оперират два завода – този за YTONG в София и за Multipor – в Добрич, като произведените материали се изнасят в над 10 страни от Европа и Близкия изток.

Прочетете също: