pixel

Слаб интерес към безплатното саниране във Варна

sanirane

Година след старта на информационната кампания за саниране, интересът към националната програма във Варна продължава да е нисък. Досега са подадени 37 заявления за финансиране, което е в пъти по-малко от други градове, съобщава Дарик.

С 26 сдружения на собственици вече има сключени договори, а в тези сгради е стартирало обследването за енергийна ефективност и предстои да бъдат изготвени технически паспорти.

Следващата стъпка е обявяване на обществена поръчка за проектанти и изпълнители на строителните дейности. Те няма да бъдат еднакви за всички панелки, а ще включват предписанията на лицензираните одитори.

Сред дейностите, които ще бъдат финансирани по програмата, са поставяне на топлоизолация, ремонт на ел. инсталацията в общите части и подмяна на дограмата.

Изпълнителите ще са длъжни да дадат 5-годишен гаранционен срок, обясни пред Дарик Десислава Цветанова, главен експерт по енергиен мениджмънт в Община Варна. Тя не се ангажира с конкретен срок кога ще започне същинското строителство.

Все още може да се кандидатства за финансиране по националната програма. Сдруженията, които сключат договори през тази година, могат да очакват сградите им да бъдат санирани през 2017 г.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: