pixel

Бивш депутат иска да строи в защитени територии до Каварна

Главният архитект на Каварна е заверил в нарушение на Закона за устройство на територията три разрешения за строителство в терени край н. Калиакра, част от защитеното природно и приоритетно местообитание „Понто–сарматски степи“. Разрешенията са издадени в полза на дружеството „Калиакра инвест“, свързано с бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов. Това става ясно от писмо, изпратено от Регионалния отдел „Национален строителен контрол“ в Добрич до кмета на Каварна Нина Ставрева и главния архитект на общината Камен Жейнов.

Според текста на писмото трите строителни разрешения са били издадени първоначално на 7 февруари 2012 г., а срокът на валидността им е изтекъл на същата дата през м.г. В същото време в Закона за устройство на територията изрично е посочено, че повторното заверяване на вече издадени строителни разрешения може да стане не по-късно от три месеца след изтичане на валидността им.

Но от повторната заверка на трите документа става ясно, че заявлението за подновяването им е било подадено едва на 7 юли м.г., или цели два месеца след крайния срок, установен със закона. Въпреки това на 11 юли м.г. главният архитект на Каварна ги е заверил със собственоръчен подпис и печат.

Дружеството „Калиакра инвест“ е собственост на три физически лица – Николай Мартинов, брат на бившия депутат Живко Мартинов, Валентин Николов и Марияна Иванова. Мартинов подаде оставка като депутат, след като беше установено, че от името на премиера Борисов е притискал добрички бизнесмен да му дарява големи количества суджук и други колбаси. Валентин Николов, по-известен в Каварна с прякора си Цуци, беше парламентарен съветник на Мартинов. Справка в Търговския регистър показва, че до 2014 г. той лично е притежавал дялове от компанията.

Противозаконно презаверените строителни разрешения са издадени за терени, граничещи с „Резерват Калиакра“, и са част от защитеното природно и приоритетно местообитание „Понто–сарматски степи“ край носа. Заради изграждането на ветроенергийни паркове и туристически обекти в степите през 2013 г. Европейската комисия започна наказателна процедура срещу България, а през юли м.г. Съдът на ЕС забрани на страната ни ново строителство край Калиакра. Любопитен детайл в случая е, че презаверката на невалидните строителни разрешения на „Калиакра инвест“ е станала само 10 дни преди решението на съда да стане публично.

dnevnik.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: