Скриват паметника пред НДК с ”жив” плет

pametnik

240 000 лв. планира да даде Столична община за изграждането за “жив“ плет около паметника пред Националния дворец на културата. Това става ясно от обществена поръчка, обявена от общината, предаде БГНЕС.

Кметството очаква рушащият се паметник да бъде прикрит с декоративната ограда най-късно до края на лятото. Средствата са от бюджета на Дирекция „Зелена система“ на СО.

Столична община не планира да премахне паметника „1300 години България“ до есента. В края на април Административен съд-София град отхвърли жалбите срещу демонтирането му. По този начин магистратите позволиха на мястото на рушащия се монумент да бъдат възстановени паметните плочи на Първи и Шести Софийски пехотни полкове.

В края на 2014 г. Столичната общински съвет взе решение за преместване на паметника „1300 години България“, който е построен във втората половина на 70-те години на миналия век.

В края на февруари 2015 г. министърът на културата Вежди Рашидов обаче се противопостави на местенето на монумента и се обяви за възстановяването му.

Докато текат тези спорове от общината се решили да изразходват около четвърт милион лева за  „жива“ ограда. Дължината на „живата“ ограда ще е около 70 метра, а средната височина 12 метра.

В момента в пространството пред НДК се извършват строително ремонтни дейности. Миналата седмица от Дирекция „Зелена система“ на СО съобщи, че ремонтът на фонтана и водните каскади пред НДК се очаква да приключи до края на юни месец.

Цялостното обновление на парка около НДК, което струва 13,5 млн. лева, трябва да приключи до средата на октомври месец. Очаква се в следващите месеци да стане ясно колко ще струва и цялостното реновиране на самия Национален дворец на културата, в който през 2018 г. ще се провеждат повечето от конференциите и срещите в рамките на българското председателство на Европейския съюз. Предварителните разчети сочат, че за обновяването на НДК ще отидат минимум 60 млн. лв.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: