pixel

Швейцария открива най-дългия жп тунел в света

nai-dulgia-tunel

Швейцария открива днес най-дългия и най-дълбок железопътен тунел в света, предадоха Ройтерс и БТА. Той минава под Алпите. Дългият 57,1 км тунел „Готард“ бе строен в продължение на 17 години и е проектиран да функционира един век. Той е част от швейцарски инфраструктурен проект на стойност 23 милиарда швейцарски франка (20,8 млрд. евро).

Високоскоростни пътнически влакове ще профучават само за 17 минути през съоръжението.

Около 260 товарни и 65 пътнически влака ще минават на ден през тунела, след като бъдат направени финални технически проверки по-късно тази година.

Новото съоръжение ще съкрати пътя от Цюрих до Лугано до 2 часа от сегашните около 2 часа и 40 минути, отбеляза ТАСС.

Проектът е финансиран от приходи от ДДС и акцизи на горива, от пътни такси за тежкотоварни автомобили и държавни заеми, които се очаква да бъдат изплатени до десет години.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: