Що е то система за сграден мениджмънт и има ли почва у нас?

siemens

Съвременният човек прекарва до 90% от времето си на закрито и тази тенденция съществува много преди избухването на пандемията от COVID-19. Промяната в социалния живот и изискванията за безопасност, заради вируса обаче изведоха на преден план необходимостта да преосмислим и преоценим сградите, в които живеем, работим, общуваме, пазаруваме, използваме различни услуги.

Адекватни ли са болничните сгради в новата си роля на централен играч в борбата с пандемията? Как да отговорим едновременно на нуждата от комфорт и от безопасност в публични институции като училища, детски заведения, университети, административни и търговски сгради? И какво правим с офис сградите, които на фона на „новото нормално“ придобиват нови функции и значение?

Отговорът на всички тези въпроси (и множество подобни) е в адекватното управление на сградите. И това е тема, която вълнува инвеститори, строители, наематели, обитатели съвсем не от вчера. От контрол на достъпа през осветление, пожарна безопасност и разходи за експлоатация – всички тези проблеми са били на дневен ред и преди 100 години, когато са били решавани съобразно съществуващите норми, изисквания и възможности.

Добрата новина е, че днес разполагаме с много по-ефикасни начини за управление на сгради, отколкото преди един век. Нещо повече, системите се подобряват с всяко изминало десетилетие и вече разполагаме с интелигентни решения, ориентирани към максимална енергийна ефективност, развитие на човешкия капитал, безкомпромисна сигурност и в резултат – максимална добавена стойност.

Как се постига това?

Система за сграден мениджмънт – основни принципи

Съвременните системи за сграден мениджмънт представляват интегрирани решения, ориентирани към максимално ефективното управление на сградите на базата на съвместната работа на всички налични инсталации.

Това включва:
ОВК системи (отопление, вентилация и климатизация);
осветление и слънцезащита;
– електрически инсталации;
– системи за отчет и разпределение на енергийните разходи;
пожарна и аварийна безопасност;
системи за сигурност и контрол на достъпа;
– системи за управление на активите;
– системи, свързани с трети страни.

siemens

За какъв тип сгради са подходящи системите за сграден мениджмънт?

В идеалния случай – за всички.

Някои примери са:
– административни сгради;
– здравни заведения и центрове за доболнична помощ;
– образователни институции – училища, детски градини, университети, учебни центрове;
– конферентни центрове;
– офис сгради;
– големи многофункционални сгради и комплекси, в които се извършват широк спектър от дейности;
– молове и търговски магазини;
– хотели и комплекси за настаняване;
– културни институции, музеи, исторически сгради с обществен достъп.

siemens

В изброените типове сгради основен приоритет е осигуряването на безкомпромисна безопасност и максимален комфорт на обитателите не само заради законовите норми, но и по чисто прагматични причини. Комфортът и здравословната работна/учебна среда водят до повишаване на мотивацията и продуктивността и допринасят за цялостната ефективност на извършваните дейности. Като управляват ефективно енергийните и всички останали ресурси, системите за сграден мениджмънт работят успешно за постигане на оптимално съотношение между оперативни разходи, постигнати резултати и удовлетвореност на обитателите им.

Dеѕіgо СС e отговорът на Siemens на нуждите и предизвикателствата, пред които са изправени сградите днес. Нaй-усъвършенстваното решение на компанията в областта на сградния мениджмънт е подходящо зa вceĸи тип cгpaдa – oт малки еднофамилни къщи и семейни хотели дo гoлeми ĸoмплeĸcи като търговски центрове, административни сгради и логистични центрове.

Dеѕіgо СС e бaзиpaнa нa изцялo нoвa coфтyepнa плaтфopмa, ĸoятo интeгpиpa вcичĸи cиcтeми в cгpaдaтa: oт aвтoмaтизaция и eнepгиeн мeниджмънт дo cиcтeмитe зa cигypнocт и бeзoпacнocт ĸaтo ĸoнтpoл нa дocтъп, видeoнaблюдeниe и пoжapнa бeзoпacнocт. Платформата e cъвмecтимa и c пpoдyĸти нa дpyги пpoизвoдитeли.

Практична и достъпна информация за системите за сграден мениджмънт (BMS) можете да откриете в блога на Siemens България. Последвайте фирмата и се запознайте с поредицата от статии на тема: „Какво е система за сграден мениджмънт и какви са ползите от нея за всички заинтересовани страни: инвеститори, фасилити мениджъри, инсталатори, оператори, обитатели (наематели/клиенти)“. В блога можете още да разберете какви са стъпките за изграждане на съвременна сграда от идейна концепция до завършен проект и да научите още много от света на системите за сграден мениджмънт.

Сименс

Siemens AG е глобален лидер в областта на електрониката и електротехниката, който работи в сферата на индустрията, енергетиката и здравеопазването. Повече от 160 години Siemens е символ на технологично съвършенство, новаторство, качество, надеждност и глобално присъствие. Компанията е най-големият световен доставчик на екологични технологии, като генерира приходи от „зелени” продукти и решения в размер на 28 милиарда евро за финансовата 2010 година. Siemens е на българския пазар от повече от 130 години, като днес в компанията работят над 450 души, 200 от които са заети в производството на компоненти за трансформатори. Компанията предлага на българския пазар иновативни продукти, решения и услуги от огромното си портфолио – от първата телеграфна мрежа в страната след Освобождението, първите електрогенератори и рентгенови апарати през 20-те години на 19 век, до днешните съвременни решения като най-екологичната електроцентрала работеща в комбиниран цикъл, модернизация на производствените процеси в индустрията, интелигентни сградни технологии, безопасни и ефективни медицински апарати от най-висок клас.

Прочетете също: