Шест милиарда инвестиции са нужни във водния сектор

Източник: focus-news.net

Шест милиарда евро са необходимите инвестиции във водния сектор. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на Дискусионен форум на тема „Строителството през 2013 година – перспективи и предизвикателства”. Това ще е основно секторът, който ще е насочен към публично-частно партньорство. Не са ни нужни 52 ВиК дружества. Загубите на вода са над 80% в общини като Добрич, а в страната са над 50%. Важно е – да търсим публично частно-партньорство в сектора, каза Павлова. Тя посочи, че през 2013 г. ще бъдат построени три язовира и ще бъдат направени пречиствателни станции към тях.

Относно преструктурирането на домовете за деца, се касае за проекти за над 100 млн. лева. Пикът ще бъде през 2013 г. Разширяваме темата с енергийната ефективност, туризма и водния сектор, каза Павлова.

През 2013 г. ще е пикът на строителство в сектор туризъм, става въпрос за строително-монтажни работи за свързване и достъп до туристически обекти. Бенефициентите малко се забавиха в този сектор, каза Павлова.

260 млн. лева са средствата в сектор здравеопазване. Разчитам да ускорим процеса и изпълнителите да обявят успешно своите търгове. Започваме преговори за финансирането, което очакваме да получим по Оперативна програма „Регионално развитие”. Бюджетът на ОПРР е малко над 3 млн. лева, ще разчитаме да ги увеличим на 2,3 млн. евро. Вероятността да получим тази сума е въпрос на преговори, каза министърът.

По линия на ОПРР ще бъдат финансирани градовете. Програмата ще бъде насочена към градско развитие – градовете до строителните им граници. Общината и селата ще бъдат финансирани по Програмата за развитие на селските райони, каза още министър Павлова.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: