Сезонната заетост намаля нивата на безработица

stroitelstvo obekt

 Сезонната заетост е продължава да намаля нивата на безработицата у нас. Понижението е с 0,1 процент спрямо юни до 11,5%, това сочат данните на европейската статистическа служба.

По информация от dnes.bg, сравнено със същия период през юли миналата година, безработицата в България е била 12,9%. Броят на българите останали без работа се е понижил от 391 хил. души през юни до 387 хил. през юли.
По данни на Агенцията по заетостта безработицата през юли е била 10,6%. Разликата в изчисленията е свързана с това, че Агенцията изчислява безработицата на базата на данните за регистрираните в бюрата по труда, докато Евростат – на базата на икономически активните лица.
Безработицата сред младите, на възраст до 25 години също е с тенденция към понижаване и през юли е достигнала 21,2% спрямо 22,6% през юни и 28,4% година по-рано. Броят на безработните младежи се е понижил от 41 хил до 37 хил. души  и 65 хил. година по-рано.
През юли месец безработицата в еврозоната и Европейски съюз остава стабилна – съответно 11,5% и 10,2%.
Според оценките на Евростат, през юли общо 24,85 млн. души са останали без работа в ЕС, като от тях малко над 18,4 млн. души са били граждани на държавите от валутния блок.
Броят на безработните в ЕС е намалял с 41 хил. души спрямо предходния месец и с 1,634 млн. души на годишна база.
В сравнение с юли 2013 г. броят на безработните младежи намалява с повече от половин милион души в ЕС.
Германия и Австрия продължават да бъдат държавите с най-ниска безработица в ЕС – по 4,9% и в двете страни. Гърция и Испания водят негативната класацията с най-високо ниво на безработица – 27,2% за южната ни съседка и 24,5% за Испания.
В сравнение с юли миналата година Евростат отчита спад на безработицата в 22 държави от ЕС. Най-голям спад на безработицата е отчетен в Унгария, Португалия, Хърватия, Испания и Ирландия, а ръстове – във Финландия, Италия и Люксембург.
www.stroiteli.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: