Сезонът на бурите: 5 важни точки за защита от буря

storm

Есента е времето на бурите. Бури, гръмотевици и силни ветрове могат да отприщят смъртоносни опасности на строителните обекти, в гората и за всички, които работят на открито. Ето 5 важни точки, които трябва да имате предвид, за да се предпазите и да преживеете бурята без инциденти.

Гръмотевици и бури – опасност – спиране на работата

Всъщност, това се разбира от само себе си – всеки, който работи на открито по време на силен вятър или гръмотевични бури, живее опасно. А там, където има опасност за тялото и живота, общото правило гласи – спрете да работите. Задължение на всеки работодател е да определи опасностите на работното си място и да защити служителите си от тях. Ако сигурността не може да бъде гарантирана по друг начин, остава неизбежното – събирате си нещата и спирате, докато отново стане безопасно.

Планирайте според времето

storm

Всеки, който носи отговорност за работа в застрашени места, трябва да има приложение за времето на мобилния си телефон. Това дава достатъчно време не само да се придвижите на безопасно място, но и да подготвите предварително строителния обект. Добре е да не си позволявате да бъдете изненадани, а вместо това да планирате според прогнозата. Трябва да вземете предвид лошото време в концепциите за безопасност и аварийни ситуации, както и да приведете текущото планиране на работата в съответствие с него. Така ще бъде ясно какво да правите, дори ако времето се промени рязко и ще можете да приложите бързо необходимите мерки за сигурност.

Преди бурята: закрепете и обезопасете това, което не е заковано

storm

Не само, но особено на строителните площадки, всичко, което вятърът може да разнесе или да превърне в летящ снаряд, трябва да бъде обезопасено преди да се разрази бурята. Дори силните пориви на вятъра могат да преобърнат кофражните елементи, ако не са правилно закрепени. Осигуряването предпазва не само самата строителна площадка, но и околността. Защото летящите наоколо елементи от ограждения или строителни материали могат да бъдат животозастрашаващи за строителните работници и минувачите.

Не работете на високо при лошо време

storm

Всеки, който се осмели да се изкачи при лошо време или гръмотевична буря, било то на скеле, на кран или на високи работни платформи, наистина играе с живота си. Всяко боравене с работно оборудване, което е податливо на вятър, е табу по време на буря. Инструкциите за експлоатация определят силата на вятъра, при която то все още може да се използва безопасно. При силен вятър (от 35 до 45 км/ч), на скелетата не трябва да се използват предмети с голяма площ.

Строителната площадка след бурята: първо проверете безопасността

storm

На строителните обекти е опасно не само по време на буря. Дори след нея причинените щети могат да застрашат живота и здравето. Ето защо първото нещо, което трябва да направите тук, е да проверите сигурността. Помислете за жизненоважните правила и започнете работа само когато е безопасно. Скелето, например, първо трябва да се провери за повреди и да се поправи, преди да се използва отново.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: