pixel

Село Черниче е „Евросело на 2012 г.”

село

Източник: vestnikstroitel.bg

Благоевградското село Черниче спечели наградата за „Евросело на 2012 г. Призът беше заслужен за двата успешно реализирани проекти по Програмата за развитие на селските райони – за реконструкция на ВиК мрежата и за ремонт на улиците.

„Черниче има едва 1000 жители, но е пример дори за големите общини как успешно могат да се усвоят 6 млн. лв. европейски средства”, каза зам.-министър Боянова при връчването на наградата.

Второто място и специалният приз на журито за най-много проекти по ПРСР са за с. Чавдар. Най-малката община в България има общо 7 проекта на обща стойност 5.6 млн. лв. Четири от проектите се изпълняват в момента.

Старопланинското село Шипково зае третото място. Евроинвестицията от 3 млн. лв. е на финален етап и скоро 750-те жители на известния балнеоложки курорт ще имат модернизиран водопровод, нова канализация и нова пречиствателна станция за отпадъчни води.

Специалната награда за гражданин грабнаха Джон и Трейси Манли от с. Лиси връх, Шуменско. Те са инвестирали 43 хил. лв. лични средства за развитието на селото.

Габриела Андреева от ТВ7 беше отличена за най-добър журналистически материал, който отразява конкурса.

Почетни грамоти взеха класиралите се от 4-то до 10-о място – Кирково, Бенковски, Рупите, Фотиново, Чорбаджийско, Българево и Калугерово.

Конкурсът „Евросело 2012” е организиран от Министерството на земеделието и храните под патронажа на министър Мирослав Найденов. В него се състезаваха 18 претенденти, като критериите на журито бяха броят на реализираните проекти по Програмата за развитие на селските райони, усвоените средства, привлечените инвестиции и цялостната промяна в облика на населеното място.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: