pixel

Водните компании ще се борят с разточителното поведение на потребители

вода

Източник: greentech.bg

Водните компании трябва да провокират качествена промяна в начина, по който светът се възприема и използва водата, за да се справим с евентуален и много вероятен недостиг на вода около 2030 г.

Това е един от основните изводи от нов доклад на Economist Intelligence Unit и Oracle Utilities, публикуван на база на проучване между ръководители от 244 комунални дружества за водни услуги във Великобритания, Северна Америка, Испания, Франция, Австралия, Бразилия, Русия, Индия и Китай.

93 от дружествата за комунални услуги смятат за умерено или много вероятно това, че потребителското търсене на вода ще надхвърли предлагането през следващите две десетилетия, гласи докладът.

Всички фирми прогнозират, че търсенето ще бъде задоволено по някакъв начин. Те обаче признават, че ще са нужни нови технологии или доста инвестиции за неща като например обезсоляването и спирането на течовете от тръбите.

Разточителното поведението на потребителите е определено като най-голямата пречка за осигуряване на достатъчно вода. 45 на сто от анкетираните подчертават неефективното използване на водата като голямо предизвикателство.

Потребителите трябва да са по-наясно с въздействието от разхищението на вода, смята Колин Скеллет, изпълнителен председател на Wessex Waters. „Трябва да сложим разхищението на вода на същото място в съзнанието на хората, където стои тютюнопушенето –  нещо, което ще накара хората да бъдат по-отдадени към опазването на водните ресурси“, каза той.

Изследването показва, че 93 на сто от анкетираните очакват да увеличат инвестициите си през следващите три години, като 22 на сто ще увеличат инвестициите си с най-малко 15 на сто.

Нови измервателни системи и технологии, които могат да включат в действие недостъпни досега източници, са най-обещаващите начини за задоволяване на нарастващото търсене. Въпреки това повече от 33% от анкетираните посочват, че като цяло не знаят за нови иновации.

В доклада се заключава, че операторите трябва да вземат пример от Израел и Сингапур, които са изградили силни икономики въпреки хроничния недостиг на вода. „Въпреки че това са малки държави … тяхното водачество е поучително“, се казва в доклада. „Това подсказва, че с подкрепата на правилната политическа воля и желанието на потребителите може да се направи необходимото, за да се гарантира адекватно снабдяване“.

 

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: