pixel

Сбогом на старата електрическа крушка

КРУШКИ

Вляво: първият модел електрическа лампа, използван при демонстрацията на
Томас Едисън от 1879 година

Кои са предимствата и недостатъците на новите алтернативни предложения

130 години. Това е времето на пазарен триумф на електрическата крушка с нажежаема жичка. От 1 септември тази година обаче тя окончателно излиза от употреба, отстъпвайки място на енергоспестяващите предложения.

Датата 1 септември е „дата разделна” за добрата стара елкрушка. На 1 септември 2009 г. Европейският съюз въведе забрана за използването на стандартните крушки от 100 вата. Година по-късно същата бе съдбата и на крушките от 75 вата. След още 12 месеца забраната застигна и 60-ватовите. Тази есен – дойде ред и на последните – от 40 и 25 вата.

Това е окончателната раздяла де юре, но де факто продажбата на познатите електрически крушки ще продължи до изчерпване на количествата им в търговската мрежа. Експерти предполагат, че старите крушки ще изчезнат окончателно през 2015-2016 г., тъй като животът им обикновено не надхвърля две-три години.

Защо се прави това

Забраната за производство и продажба на познатия светещ артикул е резултат от европейска директива от 2009 г., целяща да са намалят разходите за ток. Има различни изчисления за ефекта от замяната на стандартните с енергоспестяващи крушки. Според някои от тях – разходът на ток ще се намали най-малко с една трета, тъй като енергоспестяващите крушки консумират приблизително пет пъти по-малко енергия (до 80% по-малко) и имат по-дълъг живот. Други твърдят, че сметката за ток ще падне с около 6% и посочват, че осветлението представлява до една пета от електричеството, изразходвано от едно домакинство. Твърденията на някои експерти отиват още по-далеч – енергоспестяващите наследници на крушката с нажежаема жичка могат да намалят консумацията на електричество на едно домакинство с 10-15%. Някои са още по-конкретни – според техните изчисления средните разходи за електричество на домакинство ще спаднат с 25 евро на година.

Специално за България от Агенция за устойчиво енергийно развитие посочват, че държавата ще пести всяка година по 625 гигават часа енергия, когато приключи замяната на стандартните крушки с енергоспестяващи. Нещо повече – експерти на агенцията са изчислили, че за средноголям двустаен апартамент икономията ще е по 150 лева средно на година само от подмяната на старите лампи с енергоспестяващи.

От компанията, произвеждаща българската марка енергоспестяващи крушки, луминесцентни и светодиодни LED лампи с марката Realux, са пресметнали, че когато едно домакинство използва 10 енергоспестяващи лампи, ще плаща над 115 лв. по-малко за ток на година в сравнение с досегашните сметки, базирани върху използването на стандартни крушки. Фирмата предостави и по-детайлни изчисления, според които десет обикновени крушки от 75 вата на ден изразходват по 2250 вата електроенергия, при условия че работят по три часа. При цена на тока от 0.175 лв./кВтч, това прави 40 стотинки на ден, 12 лв. – за месец и 144 лв. – за година. Същото домакинство с десет енергоспестяващи крушки от 15 вата, отговарящи на 75 вата на обикновените лампи, пак за три часа работа на ден изразходва по 450 вата дневно. Това прави дневен разход от осем стотинки, месечен – от 2.40 лв. или 28.8 лв. годишно.

От гледна точка на „по-високата камбанария” очакванията са, че със забраната ще бъдат спестени около 40 млрд. квтч годишно в евросъюза, което е равно на годишната консумация на ток в Румъния или на консумацията на електричество на 11 милиона европейски домакинства. Плюс от забраната е и очакваното намаляване на емисиите на въглероден диоксит в ЕС с почти 15 милиона тона за година.

Алтернативите

Компактните луминесцентни крушки и крушките със светодиоди (LED) са възможните алтернативи на традиционната, надхвърлила столетие, крушка с нажежаема жичка.

крушка

Известно е, че животът на крушките се измерва в броя работни часове. Доказано е, че средната им експлоатация е 1000 часа годишно или по три часа на денонощие. По показател  издръжливост везните се наклоняват в полза на новите наследници.  Според експерти животът на крушките варира между 1000 часа за досегашните традиционни крушки и 15 000 часа за най-добрите модели компактни луминесцентни и LED крушки.

Луминесцентната крушка по време на своя живот може да спести около 60 евро, изчисляват специалисти. Нейният живот е с шест до десет пъти по-дълъг от живота на крушката с нажежаемата жичка.

енергоспестяващи

Мит е твърдението, че компактните луминесцентни крушки не могат да произведат толкова светлина (става въпрос за яркост) колкото традиционните крушки с нажежаема жичка, твърдят убедено експерти.

Луминисцентните лампи обаче имат и своите минуси. Най-големият от тях е, че съдържат живак. И макар, че намаляването на съдържанието му е цел на всички производители, известно е, че засега във всяка такава лампа има около три до пет милиграма живак. Но застъпниците на този вид лампи твърдят, че това не е страшно и дават за сравнение факта, че една пломба от амалгама съдържа 100 милиграма живак.

Трябва да се знае и за друго несъвършенство на този вид лампи – при тях не може да се регулира интензивността на светене. Минус за тях е и размерът им – обикновено те стърчат, когато се поставят в полилея, ако изобщо се съберат в него.

Слухът, че енергоспестяващите лампи са канцерогенни витае от повече от 30 години. Той тръгва от Австралия, където има нарушения в озоновия слой. Засега обаче „не е потвърдено, че има връзка между компактните луминисцентни лампи и рака на кожата”, твърди пред „Активни потребители” проф. Николай Василев от Техническия университет в София. Въпреки това се препоръчва хората да стоят най-малко на 30 сантиметра от енергоспестяващите лампи.

Предимствата на светодиодите (LED) са в по-дългия им жизнен цикъл. Те са също толкова ефективни като компактните луминесцентни крушки, но за разлика от тях не съдържат живак.

Според експерти жизненият цикъл на светодиотите е около шест години при непрекъсната работа или над 50 хиляди часа. Това предимство е особено необходимо при поставянето на лампи на трудно достъпни места – например в тунели, върху високи сгради, мостове, светофари.

LED лампите са с най-голяма светлинна ефикасност. Например светодиодна лампа от 12 вата дава светлинен поток колкото 150-ватова стандартна лампа с нажежаема нишка. Освен това LED са много по-устойчиви на удари и вибрации.

Как да се ориентираме

икономии

Законодателството изисква върху опаковката на крушката производителите да изписват нейните конкретни характеристики, за да улеснят потребителите при техния избор. Мнозина обаче все още не знаят каква точно информация трябва да търсят.

Според евродирективата производителите са длъжни да посочат каква е продължителността на живот на крушката, измерена в часове, какъв е броят включвания и изключвания, за които тя е пригодена, каква е т. нар. цветна температура (топлина на цвета на светлината), колко е бързината на достигане на пълната сила на светене, каква е възможността за регулиране на тази сила.

Топло бяло“. Така специалистите определят вида на светлината, която излъчва „старицата” – крушката с нажежаема жичка. Някои потребители се оплакват, че новите енергоспестяващи варианти не могат да осигурят познатия уют в жилището, именно защото излъчват по-студена светлина. Затова е добре да се знае, че компактните луминесцентни крушки, както и светодиодните, предлагат различни цветни температури (измерват се в келвини – К). Ако искате да почивате, изберете 2700K (това именно е „топло бяло“) , а ако ще работите – подходящи са 4000K („студено бяло“), съветват експерти.

Ако помещението предполага по-чести включвания и изключвания – например в баня или в тоалетна, където се влиза многократно в денонощието, това със сигурност съкращава времето на използване на компактните луминесцентни крушки. Затова е добре потребителите да знаят, че на пазара се предлагат луминесцентни лампи, произведени специално за тази цел и могат да бъдат включвани и изключвани до един милион пъти срещу стандартните 3000-6000 включвания или изключвания.

Бързината на загряване също е важен показател при избора. Известно е, че компактните луминесцентни крушки по-бавно загряват и достигат пълната си сила на светене (до две секунди за включване и до 60 секунди за достигане на 60 % от силата на светене). Но производителите и в този случай предлагат алтернатива със специални компактни луминесцентни крушки, които стартират почти толкова бързо, колкото добрата стара крушка с нажежаема жичка.

eнергия

Законодателството изисква от производителите да посочват и кой е най-добрият и правилен начин да се изхвърли една вече изгоряла или счупена крушка. Логото WEEE и зачеркнатата кофа за боклук върху опаковката означават, че крушката не трябва да се изхвърля в контейнерите за обикновени отпадъци. Причината е в електрониката, съдържаща се в тях, която не се поддава на разграждане в почвата. Затова тези крушки трябва да се върнат в магазина, от който са купени, или да се оставят в специално организирани за целта депа (места за събиране).

Цени

Между четири и десет лева е цената на качествените енергоспестяващи лампи, твърдят български производители и директно съветват потребителите да купуват енергоспестяващи лампи на цена от четири лева нагоре. По правило крушките в този ценови диапазон са с гарантиран живот от шест до 12 хиляди часа. Това означава експлоатация между пет до 10 години. Друг плюс на лампите в този ценови сегмент е, че са от най-високия енергиен клас за електрически уреди – А. Сравнението по тези показатели обяснява защо някои енергоспестяващи крушки струват лев-два: защото изгарят след месец-два, защото шумят и защото светлината им избледнява с течение на времето.

зелена енергия

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: