pixel

С европари изграждат инфраструктурата на Перперикон

перпирикон

Източник: standartnews.com

Кметът на Кърджали Хасан Азис и Сашо Йовков от „Главболгарстрой-Реставрация“ подписаха официално договор за социализация на Перперикон. Средствата по ОП „Регионално развитие“ ще позволят най-популярният археологически обект в страната да бъде експониран според световните стандарти и да привлича още повече туристи от страната и чужбина. На церемонията присъства и ръководителят на проучванията на Перперикон и проф.Николай Овчаров.

„Перперикон ще стане мярка за туризъм в България. След реализацията на проекта на стойност 3,8 млн.лв. Скалният град ще стане по – достъпен и по- разбираем за нашите съвременници. Перперикон е повече от местен и регионален обект, това го показа класацията „Чудесата на България“, сподели градоначалникът на Кърджали.

Консервационните и реставрационните дейности на Перперикон ще се извършат от „Главболгарстрой-Реставрация“. Представителят на фирмата Сашо Йовков гарантира, че ще бъде спазен крайният срок – 8 юли 2014 г. и посочи, че не е имало обект, който фирмата да не е извършила качествено. Обединение „Перперикон консулт“, съставено от местни фирми, ще извършва строителния надзор.

Перперикон е вторият обект, който „Главболгарстрой-Реставрация“ ще реализира в Кърджали. Преди 13 години фирмата извърши реставрация на манастирския комплекс „Св.Йоан Предтеча“, който е сред най –посещаваните места в града край Арда.

По проекта „Перперикон –дом на богове и хора“ ще бъдат извършени редица строителни работи. „Предвидени са укрепителни дейности на Акропола и на свещения дворец, изграждане на подходяща инфраструктура. Ще бъде монтирано художествено алейно осветление. На сайта на РИМ Кърджали ще има виртуална експозиция на находките от Перперикон, а на територията на музея ще бъдат инсталирани и 10 холографски изображения“, обясни ръководителят на проекта инж. Катя Митовска.

На церемонията по подписването на договора проф. Николай Овчаров подчерта важността на Перперикон. „Скалният град на траките е достатъчно известен, но без консервация, реставрация и създаване на подходяща инфраструктура няма да можем да покажем неговия блясък“, каза археологът. Той припомни, че Перперикон е сред първите петдесет световни култови обекта в класацията на Филип Каргон. Възхищение от комплекса, сравнявайки го с Мачу Пикчу, е изразил неотдавна и един от най –големите гръцки археолози проф. Николаос Стамболидис, посещавайки Перперикон.

Този сезон са предвидени да се изследват големи обекти в северната част на Скалния град. На този етап археологическите разкопки са достигнали дълбочина 50-60 сантиметра, като са се открили над 10 сгради, в една от които е запазена покъщнина – домакински съдове, останали при драматичното напускане на къщите при някоя от многобройните обсади в началото на XIV век. Екипът на проф.Овчаров е попаднал на четири пръстена, два oт които бронзови и два сребърни, сребърни монети и костен мундщук за музикален инструмент от края на XIII и началото на XIV век. Част от находките днес бяха представени в Кърджали.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: