pixel

Руският интерес към български имоти остава висок

imoti

Март месец е периодът, в който чуждестранни купувачи започват да оглеждат ваканционните имоти по българското Черноморие. Последните години акцентът е върху руските купувачи. Случващото се в Крим обаче накара анализаторите да се запитат дали сложната политическа обстановка ще повлияе върху интереса им, от една страна и от друга – върху броя сделки с граждани на Русия. Отговорът не закъсня. Той дойде по време на осмото издание на „XII Салон недвижимости Болгарии”, който се провежда в рамките на Московското международно инвестиционно изложение. На практика това е първото по-голямо специализирано в областта на недвижимите имоти събитие, което се провежда след началото на кризата в Украйна.

Изводите, които могат да се направят на база поведението на руските клиенти, са два. Първият е, че руснаците продължават да са активни в търсенето на ваканционен имот у нас и случващото се в Украйна не влияе на техните планове за придобиване на недвижимост у нас. Като че ли по-сериозно влияние върху това дали ще купят или не имот в България оказват цената на рублата и поведението на банките, което е вторият извод на база разговори с потенциални купувачи. Ако все пак предположим, че кризата в Украйна окаже влияние върху имотния пазар, то това може да се случи при условие, че настъпят реални военни действия.

„Обикновените хора в Москва не са притеснени от случващото се в Крим и са умерени оптимисти относно развитието на кризата в Украйна. Първоначалните опасения от санкции отшумяха. Очакванията на всички са мерките, ако до такива се стигне, да засегнат само представителите на висшия ешелон”, казва Теофил Петров, изпълнителен директор на Green Life – компания участник на изложението.

„Търсенето трайно се пренасочва към имоти за постоянно живеене. Дори краткосрочните им планове да са да почиват в жилището, а не да се преселват у нас, руснаците, които активно търсят имот в България, предпочитат то да бъде в населено място, а не в класически курорт и да бъде с потенциал за постоянно пребиваване”, допълват от компанията.

Източник: fakti.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: