pixel

RIBA обявява най-добрите британски сгради за 2022 г.

RIBA

Училище, социални жилища в Лондон и средновековна трапезария са сред победителите в Националните награди на Кралския институт на британските архитекти за 2022 г.

Двадесет и девет сгради бяха обявени за победители в тазгодишното издание на наградите, които са учредени през 1966 г., за да покажат „изключителния размах и блясък на архитектурата в Обединеното кралство“.

„Това е мощна колекция от сгради, които въпреки икономическите, политическите и социалните сътресения през последните няколко години, показва как може да се появи страхотна архитектура дори в трудни условия“, заяви президентът на Кралския институт на британските архитекти (RIBA) Саймън Олфорд.

RIBA

Сред примерите са имението Kiln Place, осъвременено от Peter Barber Architects, и къща в стил „Тюдор“ на Surman Weston – и двете в Лондон.

Няколко жилища в списъка са били ремонтирани или адаптирани за повторна употреба на съществуващи структури, което е друга забележителна тенденция.

Сред примерите са обновяването на модернистична къща от Loader Monteith и пристройка на къща от Will Gramble Architects, която включва руини от 17-ти век, реконструкция на 900-годишна трапезария в катедралата в Карлайл от Fielden Fowles и реконструкцията на лондонска църква от Thomas Ford & Partners.

„Запазването и повторното използване на съществуващите сгради е важна част от нашето нисковъглеродно бъдеще и съм наистина обнадежден, че тази година реставрацията и адаптирането заемат толкова важно място“, казва Олфорд.

В списъка са представени редица сгради, насочени към общността, като Sands End Arts и Community Center от Mae Architects. Има и няколко образователни сгради, включително академията „Харис“.

„Особено вдъхновяващо е, че сред нашите победители е и първото средно училище в Обединеното кралство, получило еко акредитация Passivhaus – еталон за инвестиции в устойчиви образователни сгради“, обясни Олфорд.

Сега 29-те национални победители ще се състезават за наградата „Стърлинг“ – най-престижната награда за архитектура в Обединеното кралство – чийто кратък списък ще бъде обявен на 21 юли. Победителят ще бъде обявен на 13 октомври.

Миналата година наградата „Стърлинг“ беше спечелена от Town House в университета „Кингстън“ в Лондон, проектирана от студио Grafton Architects, носител на златен медал на RIBA.

Снимки: RIBA

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: